Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partili Cumhurbaşkanı veya başkanlık sistemi için, TBMM’de yeterli desteği bulma konusunda ilk kez umutsuz konuştu. AKP dışındaki partilerin destek vermemesi nedeniyle böyle bir düzenlemenin geçmeyeceğini hatırlatan Erdoğan, “Parlamentonun yeterli sayıyı yakalaması lazım ki, bu iş çözülebilsin” dedi.

OLMAZSA UYUM İÇİNDE DEVAM EDERİZ

Erdoğan, Diyarbakır’dan dönerden uçakta gazetecilerin “Partili cumhurbaşkanı gibi yarı başkanlık gibi geçiş formüllerinden bahsediliyor. Böyle bir geçiş formülü sorunu öteler mi?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Parlamentonun yeterli sayıyı yakalaması lazım ki, bu iş çözülebilsin. Eğer yeterli sayıyı yakalayamıyorsa, biz cumhurbaşkanı ve başbakan olarak uyum içinde milletimize hizmeti sürdürürüz. Ama milletimize başkanlık sistemine yanaşmayanların kimler olduğunu da anlatmamız lazım. Biz milletin ne istediğine bakarız. Meclis’te AKP dışındaki partilerin ne halde oldukları ortada.”

330’U BULUNAMAYABİLİR

Meclis’te iktidar partisinin 317 milletvekili var. Anayasa değişikliğinin referandumsuz kabulu için 367, referanduma götürebilmek için de en az 330 vekilin desteği gerekiyor. AKP’nin oyunun yeterli olmadığını düşünen Erdoğan, muhalefetin desteği olmayınca sistem değişikliğine gidilemeyeceğine dikkat çekti.

MHP DESTEĞİNİ ÇEKTİ

AKP, en azından partili Cumhurbaşkanlığı konusunda MHP’den destek bekliyordu. Ancak geçen hafta yapılan MHP grubunda Devlet Bahçeli açık bir şekilde ‘destek yok’ mesajı verdi. Bahçeli, “MHP’nin hem başkanlık sistemi hem de partili cumhurbaşkanlığı konusundaki yaklaşım ve tutumu nettir. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda vereceğimiz destek, sunacağımız herhangi bir katkı zamanın ve şartların ruhuna uygun olacak şekilde yoktur. Başkanlık sisteminin bize göre mahsurları çoktur. Başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz, ne de isteğimiz vardır.” dedi.

Bahçeli’nin daha önce kullandığı ‘hukuki’ destek ‘fiili’ destek sözleri iktidar partisini umutlandırmıştı. Ancak MHP’nin geçen hafta itibariyle bu konuda destek vermeyeceğini açıklaması AKP tarafından ‘resti gördük’ şeklinde algılandı.