ABD ile yaşanan PYD/YPG krizinin gölgesinde resmi temaslarda bulunmak üzere Avrupa'ya giden Başbakan Davutoğlu Hollanda'da gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Örgüt ismi telaffuz etmedi ama PYD'yi kastederek "Gerekirse vururuz" dedi.

FOTO:DHA - Davutoğlu, Lahey'de Türk toplumu temsilcileri ile de bir araya geldi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu Lahey'de Hollanda başbakanı Mark Lutte ile yaptığı basın toplantısında, "Şu bilinsin ki teröre karşı Türkiye içinde verdiğimiz mücadeleye eğer Suriye'den de bir destek geliyorsa ki geliyor, Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit olduğunda biz Irak'a, Kandil'e dönük aldığımız tedbirler neyse Suriye'deki terör odaklarına karşı da aynı tedbirleri alırız" dedi.

"Eğer birisi PYD ve YPG'nin terör örgütü olmadığını söylüyorsa, ya Ortadoğu'daki gerçeklikten ya Irak'tan Sincar üzerinden Suriye'ye sağlanan destekten ya Kandil'de eğitilen Suriyeli, PYD'li teröristlerden habersiz demektir" diyen Davutoğlu "Eğer birisi 'PKK terör örgütüdür ama YPG terör örgütü değildir' diyorsa eldeki bu istihbaratlara rağmen o zaman biz bir samimiyet sorgulaması yaparız" diye konuştu.

Davutoğlu terör örgütleri arasında ayrım yapmanın doğru bir yaklaşım olmayacağını belirterek "şu terör örgütü benim için zararlı değilse bunu terör örgütü olarak saymayalım" diye bir yaklaşımın mümkün olmayacağını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, "Eğer biz bütün insanlık, bütün devletler terör örgütlerine karşı ortak bir tavır almazsak ve bize zarar vermeyen terör örgütlerini masum göstermeye çalışırsak bütün terör örgütlerine yardım etmiş gibi olumsuz bir sonuçla karşı karşıya kalırız" diye konuştu.

PYD TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ?


Başbakan, basın toplantısında kendisine yöneltilen  "Savaş suçu işlediğine dair de belgeler ortada. PKK terör örgütüyse, PKK'nın uzantısı olan ve eğitimini Kandil'de alan, Kandil'den yönetilen PYD, YPG terör örgütü mü değil mi?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:  "Eğer birisi PYD ve YPG'nin terör örgütü olmadığını söylüyorsa, ya Ortadoğu'daki gerçeklikten ya Irak'tan, Sincar üzerinden Suriye'ye sağlanan destekten ya Kandil'de eğitilen Suriyeli PYD'li teröristlerden habersiz demektir. Eğer birisi 'PKK terör örgütüdür ama YPG terör örgütü değildir' diyorsa, eldeki bu istihbaratlara rağmen o zaman biz bir samimiyet sorgulaması yaparız"

Başbakan konuşmasında şunları kaydetti: "Şimdi bizim için açık ve bir tehdit mahiyeti taşıyan PKK'nın bir uzantısı olan YPG'nin terör örgütü olmadığı tezini savunmak, 'teröre karşı verilecek mücadeleye en büyük darbeyi vurmak' anlamına gelir. Çok açık bir şekilde, bizim köklü stratejik ilişkilere sahip olduğumuz stratejik müttefikimiz ABD'nin bu konudaki tutumunun netleşmesini beklemek bizim hakkımızdır. Buradan Washington'a da bütün dost ülkelere de seslenerek ifade ediyorum ki; bugün Türkiye'ye zarar vermekle birlikte başka ülkelere zarar vermediği için mazur görülen terör örgütleri bir müddet sonra en büyük zararı diğer ülkelere de verirler. Ayrıca PYD, bütün bu Suriye krizi esnasında Suriye rejimiyle işbirliği yapmıştır. Şu anda da Rusya ile işbirliği halinde Suriyeli sivillere saldırmakta ve insan hakları örgütlerinin raporlarına göre de açık bir etnik kıyımla Türkmen ve Arapların yoğun olduğu şehirlerde bu nüfusu yerinden etmek gibi savaş suçu işlemektedir. Savaş suçu işlediğine dair de belgeler ortadadır. Terör irtibatları ortada, savaş suçu işlediğine dair belgeler ortadayken müttefikimizden bizim açık ve net bir tavır beklemek hakkımızdır."

"HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALACAĞIZ"


Davutoğlu konuşmasının devamında Türkiye'nin teröre karşı her türlü önlemi alacağını belirterek: "Şu bilinsin ki teröre karşı Türkiye içinde verdiğimiz mücadeleye eğer Suriye'den de bir destek geliyorsa ki geliyor, Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit olduğunda biz Irak'a, Kandil'e dönük aldığımız tedbirler neyse Suriye'deki terör odaklarına karşı da aynı tedbirleri alırız. Türkiye'ye saldırı düzenlediği için DEAŞ mevzilerini nasıl koalisyon uçaklarıyla vurduysak, Türkiye sınırları boyundaki DEAŞ mevzilerini top atışlarıyla nasıl hedef aldıysak, Türkiye'ye zarar veren her terör örgütüne de aynı muameleyi gösteririz. Dostlarımızdan da bizim yanımızda, terör örgütlerinin karşısında olmalarını bekleriz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "İki çökmüş devlet yapısının olduğu komşu ülkelere rağmen Türkiye, demokratik hukuk devleti özelliklerini korumuştur. Dünyanın her yerinde de insan haklarını sadece konuşmaz, sonuna kadar savunur. İnsan hakları konusunda herhangi bir yanlış uygulama varsa her yerde de ona karşı çıkarız" ifadelerini kullandı. (DHA)