Açılışlara katılmak üzere Konya'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ve ABD'nin Suriye konusunda vardığı ateşkes ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "bu Suriye için geçerlidir, Türkiye için bağlayıcı değildir. güvenliğimiz tehdit edilirse ateşkes bizi bağlamaz" dedi. Ahmet Davutoğlu, HDP'li vekillerin dokunulmazlığı ile ilgili olarak da, "bunun için hukuki süreç takip edilmelidir. Kimse dokunulmazlığın arkasına sığınarak suç işleyemez" diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dokunulmazlık çağrısına yanıt verdi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları

Suriye'de kardeşlerimizin canlarına kasteden bu ortamın durması için gerçekleşecek her türlü ateşkesi destekleriz. Bu ateşkes kararının yeni bazı saldırılara mesnet teşkil edilmemelidir. Anlaşma dökümanında sağlanan ateşkesle rejim ve Rusya gibi ülkelere gelebilecek saldırıların durdurulması sağlanıyor. Ancak onların muhalefete yönelik saldırıları belirsiz oluyor. Eğer bu uygulama devam ederse, Rusya sorumsuzca hava hareketlerine devam ederse ateşkesin anlamı kalmaz.

Şimdi insani yardım koridorları açılacak mı? Ateşkesi kutsamak ve mesele çözülmüş gibi görmek doğru değil yani. YPG bizim için El Nusra ve IŞİD gibi terör örgütüdür. Suriye'nin içini ilgilendiren bir ateşkestir bu. Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda kimseye sormadan gerekli tedbiri alırız. Sakın ha burada ateşkes oldu Türkiye bize bir şey yapmaz diye düşünmesin. YPG ve arkasındaki ülkeler biz Türkiye'yi rahatsız etmeye devam ederiz gibi bir anlayışa devam ederse gerekli karşılığı veririz.

"DOKUNULMAZLIKLA İLGİSİ YOK"


Şimdi dokunulmazlıklar siyaset üzerinde bir baskı oluşturmamalı. Bir milletvekili üzerinde asla bir baskı hissetmemeli. Dokunulmazlık bu gayeye dayanmakla birlikte herhangi bir suçun gerekçesi de olamaz. Terörü desteğe giden bir suça yönelmişse kimse dokunulmazlığa sığınamaz. 29 canımızı almış bir teröristin taziyesi gibi utanç verici bir şeye katılırsa bunun dokunulmazlıkla ilgisi yoktur. Bunun için hukuki süreç takip edilmelidir. Kimse dokunulmazlığın arkasına sığınarak suç işleyemez. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir terörist için taziye düzenlenemez.