Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Halep iline bağlı Cerablus kenti 2012 yılında önce rejim güçlerinden ÖSO'ya, ardından İslami Cephe'ye son olarak da 2014 yılının ilk günlerinde IŞİD'in eline geçti. Yaklaşık 2.5 yıl IŞİD kontrolünde olan Cerablus, son süreçte Karkamış'a atılan havan mermilerinin ardından gözlerin çevrildiği sınır kenti oldu.

Türkiye'de sınır güvenliğini tehdit eden IŞİD'in Cerablus'tan temizlenmesi için 24 Ağustos günü saat 04.00'te Türk silahlı Kuvvetleri 'Fırat Kalkanı' harekatını başlattı. Karadan ve havadan yürütülen harekatta desteklenen ÖSO güçleri aynı akşam Cerablus'un kontrolünü ele geçirdi. ÖSO güçleri batıda IŞİD'in, güney ve doğu bölgesinde ise PYD denetimindeki çok sayıda köyün denetimini ele geçirdi ve bir haftalık süreçte 400 kilometrekare alanın kontrolünü sağladı.

DHA EKİBİ SINIRI GEÇİP CERABLUS'A GİRDİ

'Fırat Kalkanı' harekatının başlamasının ardından sınırın sıfır noktasında gelişmeleri yakından takip eden DHA ekibi, bugün sınırdan gözlerin çevrildiği Suriye'nin Cerablus kentine geçti. Buradaki ÖSO güçlerini görüntüleyen DHA ekibi aynı zamanda IŞİD'in ardından kente yeniden dönen sivillerle görüştü.

ÖSO GÜÇLERİ KONTROLÜ SAĞLADI

Harekatın 8'inci gününde görüntülenen Cerablus'un girişinden itibaren ilçe merkezine ulaşan noktada ÖSO güçlerinin 3 ayrı bölgede kontrol noktası oluşturması dikkati çekti.

Nöbetçiler, kum yığınlarıyla oluşturulan set ya da yine kum torbalarının konularak yapılan kulübelerden ilçeye gelen araçları takip ediyor. Kontrol noktasında da silahlı kişilerin tüm araçları didik didik arayıp, içinde bulunanları kimlik kontrolünden geçiriyor.

RESMİ KURUMLAR KARARGAHA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

ÖSO güçleri, halen ilçedeki birçok binada olası tuzaklanmış patlayıcıların tespit ve imhasına yönelik çalışmasını sürdürüyor.

Çok sayıda ÖSO askeri de ele geçirilen ve kontrolü ile temiz olduğunu belirlediği resmi kurumları karargah ve karakol olarak kullanıyor. ÖSO askerleri, ilçe merkezinde de üzerinde ağır silahlar bulunan kamyonet ve pikaplar ile devriye gezerken, yine çok sayıda silahlı ÖSO askeri yaya olarak sokaklarda devriye geziyor.

İLÇE MERKEZİNDE SİVİLLER RAHATÇA DOLAŞIYOR

Bu arada IŞİD denetimindeyken sivillerin neredeyse hiç olmadığı Cerablus, kentin ÖSO Güçlerinin eline geçmesiyle yeniden canlanmaya başladı. IŞİD'in gelişinin ardından ilçeden ayrılan çok sayıda sivil, Cerablus'ta güvenliğin sağlanmasının ardından evlerine dönmeye başladı. Kimi yıllar, kimi ise aylar sonra dönen kadınlar evlerini temizlerken, küçük çocuklar da sokaklarda oyun oynamaya başladı.

Evlerine dönen kadınlar, IŞİD'in Cerablus'tan çıkmış olmasının en büyük sevinçleri olduğunu ifade etti. Küçük bir kız çocuğu ise IŞİD'in olduğu dönemde çocuklar dahil herkesi çarşaf giymeye zorladığını ve ÖSO'nun gelmesiyle özgürleştiklerini söyledi.

EN BÜYÜK İSTEK ELEKTRİK VE İLAÇ

Cerablus merkezindeki evlerine dönen siviller, en büyük ihtiyacın altyapısı çöktüğü için enerji ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu söyledi. Elektrik sıkıntısının giderilmesi ile rahatlayacaklarını anlatan Cerablus halkı, bir diğer acil ihtiyaçlarının ise ilaç olduğunu vurguladı.

IŞİD DESTEKÇİLERİ DE ARAŞTIRILIYOR

ÖSO güçlerinin komutanları ise olası 'uyuyan hücre' ve sivil şekilde ilçeye girebilecek IŞİD üyelerine karşı yoğun çalışma yürüttüklerini kaydetti.

ÖSO güçleri olası IŞİD tehdidini bertaraf etmek için Cerabluslu üyelerinden oluşturdukları komisyon ile geri dönenleri tek tek incelediklerini, şüphelendiklerini sorguladıklarını ve tüm evlerde gizli geçit olup olmadığını araştırdıklarını anlattı.

MENBİÇ VE BAB'I DA ALACAĞIZ

Çoğunluğu Türkmen olan grupların oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu askerleri, artık Cerablus'un güvenli ellerde olduğunu ifade etti. ÖSO üyeleri, Cerablus'un tamamında kontrolün sağlandığını ancak olası intihar saldırılarına karşı tedbir aldıklarını ifade etti. Güney ve batıda ilerlediklerini de anlatan ÖSO güçleri, bundan sonraki süreçte hedeflerinin güneyde PYD denetimindeki Menbiç, batıda ise IŞİD kontrolündeki Bab'ı özgürleştirmek olduğunu kaydetti.

Bu arada evlerine dönen bazı sivillerin ise sokaklarda rastladıkları ÖSO askerlerini öperek kutlaması dikkati çekti.

DHA