TÜRKİYE'de usulsüz dinlemelere karşı müvekkili Tugay Şen adına ilk tazminat davasını kazanan avukat Özgür Senger, kendisi de 10 ay boyunca usulsüz dinlendiği gerekçesiyle açtığı davada 2 bin TL tazminat kazandı. Karardan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Özgür Senger, asıl sevinci bu tazminat paralarının, o usulsüz kararları veren hakimlerden tahsil edildiği zaman yaşayacaklarını ifade etti.
Türkiye'de peş peşe yapılan Ergenekon, Balyoz gibi operasyonlarda en çok tartışılan konulardan biri olan usulsüz dinlemeler oldu. Binlerce kişinin telefonları bu operasyonlar kapsamında, dinlendi, teknik takibe maruz kaldı. Ancak daha sora Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hukuka uygun verilmemiş bu dinleme kararlarının, insan hakkı ihlali olduğu tespiti yapıldı. Bu gelişmeler sonrasında, usulsüz dinlemelere karşı İzmir, İstanbul, Denizli ve Antalya'daki mahkemelerden tazminat kararları çıkmaya başladı. Usulsüz dinlemelerde Türkiye'deki ilk tazminat kararı ise İzmirli Avukat Özgür Senger, o zaman İşçi partisi İl başkanı olan müvekkili Tugay Şen, adına kazandı. Kazanılan tazminat tutarı da, hazineden tahsil edildi.
BU KEZ AVUKATA TAZMİNAT
Türkiye'deki ilk tazminatı kazanan Avukat Özgür Senger, kendisinin de o süreçte 10 ay boyunca usulsüz dinlendiği ortaya çıkınca hukuku mücadelesi verdi. İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme, Avukat Özgür Senger'in telefonlarının usulsüz ve hukuka aykırı şekilde dinlendiğine hükmedip 2 bin TL tazminat ödenmesine karara verdi. Bu davada Özgür Senger'in avukatlığını yapan meslektaşı Deniz Yiğitceoğlu, adaletin tecelli ettiğini söyleyip “Avukatlık mesleğini yapan bir kişinin, 10 ay haksız ve terör örgütü üyeliği iddiasıyla dinlenmesinin, bedeli 2 bin TL değildir. Dava, tarafımızca temyiz edilecektir" dedi. Deniz Yiğitoğlu ayrıca, Kocaeli'de gazetecilik yapan Emrah Taştan'a da aynı gerekçelerle Kocaeli 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin 800 TL tazminata hükmettiğini, bu kararı da yine temyiz ettiklerini anlattı. Karardan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Avukat Özgür Senger de, asıl sevinci bu tazminat paralarının, o usulsüz kararları veren hakimlerden tahsil edildiği zaman yaşayacaklarını ifade etti.

DHA