Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD'le mücadele için Suudi Arabistan'ın talebi doğrultusunda hava sahasının Suudi savaş uçaklarına açılacağını belirterek, kara operasyonu konusunda ise "Biz başından beri koalisyon içinde IŞİD'le mücadelede başarılı olmak için hava operasyonlarının yetersiz kalacağını, kara operasyonlarının olması gerektiğini söylüyoruz. Şimdi de aynı düşüncedeyiz. Yeni bir fikir değil ama kara operasyonu konusunda alınmış herhangi bir karar ya da strateji yok" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, memleketi Antalya'da 23'üncü Uluslararası ANFAŞ Gıda, Yiyecek ve İçecek Fuarı'nı ziyaret etti. Burada Rusya kriziyle ilgili turizm ve tarım sektörü temsilcileriyle biraraya gelen Bakan Çavuşoğlu, fuarı gezdikten sonrada Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Antalya Temsilciliği'ni ziyaret etti.

Çavuşoğlu, KADEM ziyaretinde IŞİD'le mücadelede Suudi Arabistan'ın İncirlik'e uçak göndereceği ve iki ülkenin karasal operasyonda işbirliği yönünde daha önce yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Türkiye'nin IŞİD, PKK, DHKP-C gibi tüm terör örgütleriyle etkin mücadele ettiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, özellikle IŞİD'le mücadelede koalisyonun içinde aktif bir üye olduklarını, ama tüm ülkelerin IŞİD'le mücadeleye aktif katılmadığını söyledi.

ABD, İngiltere, Almanya, Katar, Suudi Arabistan'dan IŞİD'le mücadeleye aktif destek geldiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "IŞİD'le mücadele yapmak için uçak gönderen herkese biliyorsunuz üslerimizi açıyoruz. Suudi Arabistan da bu anlamda uçak gönderip aktif şekilde hava operasyonlarına katılmak istedi. Biz de kendilerine 'memnuniyetle' dedik. Keşif çalışmaları yapıldı. Ama henüz uçaklar gelmedi. Önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan uçakları da Türkiye'ye IŞİD'le mücadele için gelebilir" diye konuştu.

NİSANDA ANLAŞMA İMZALANACAK

Diğer eğitim ve askeri, savunma sanayi konularında zaten Suudi Arabistan'la çok iyi işbirliği olduğunu anlatan Dışişleri Bakanı, "En son sayın cumhurbaşkanımızla yaptığımız ziyarette ilişkilerimizi stratejik işbirliği konseyi düzeyine çıkarttık. Ve nisan ayında Türkiye'de bu anlaşmayı da imzalayacağız" dedi.

KARA OPERASYONLARININ MUTLAKA OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUZ

IŞİD'le mücadelede kara operasyonuyla ilgili soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Biz başından beri Suudi Arabistan'la birlikte koalisyon içinde IŞİD'le mücadelede başarılı olabilmek için hava operasyonlarının yetersiz kalacağını ve kara operasyonlarının mutlaka olması gerektiğini söylüyoruz. 65 ülke var. Şimdi de aynı düşüncedeyiz. Başka terör örgütlerine bel bağlamak yerine madem bir terör örgütü var orada DEAŞ, hatta El-Nusra var. Bununla mücadele edecek, terör örgütü Suriye'nin topraklarının yüzde 45'ini, Irak'ın da yüzde 30'unu işgal ediyor. İki ülkenin topraklarının neredeyse ortalama yüzde 40'ını işgal eden bir terör örgütünden bahsediyoruz. Bir senedir hava saldırıları var. Gene bizim söylediğimiz noktaya hep geç geliniyor ama geliniyor. Bu Türkiye'nin, Suudi Arabistan'ın meselesi değil, tüm koalisyon ülkeleriyle beraber gerekir, bu olmalıdır diyoruz. Ama bugüne kadar bu yönde alınmış bir karar yok, bir tam strateji yok işin doğrusu."

MAALESEF RUSYA SALDIRILARINI DEVAM ETTİRİYOR

Berlin'de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesini de anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir gün önce 9 saat süren Suriye destek grubu toplantısı ve bu toplantı sonunda alınan karar, bildiri ortada. Ama ertesi sabah yine Rusya'nın hava saldırısı. Maalesef Rusya saldırılarını devam ettiriyor. Rusya DAEŞ'e saldırsa, El Nusra'ya hava operasyonu yapsa problem yok ama 114 ülkenin meşru gördüğü muhalefete, hatta sivil insanlara, kadınlara çocuklara yönelik saldırılar yapıyor. Dün sabah 16 sivil öldü" diye konuştu.

JOHN KERRY'E PYD TEPKİSİ

John Kerry ile son görüşmede PYD tutumu ile bazı açıklamaları değerlendirdiklerini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Tepkimizi yine ilettik. Kendisi de düşüncelerini samimi şekilde paylaştı. Fakat burada bazı soruların nasıl sorulduğunu da Washington'da öğrendik, kimlerin yönlendirdiğini bu cevabı alabilmek için onu da öğrendik. O başka bir şey ama biz tüm bu konuları çok samimi değerlendiriyoruz. 4-5 sene önce Suriye, Suriye'nin geleceği, ortaya çıkan bu terör örgütleriyle ve kaç insanın ölebileceğiyle, göçmen sorunuyla, insani boyutuyla ilgili tespitlerimiz maalesef ortaya çıktı. Bugün PYD-YPG ile ilgili tespitlerimiz de duygusal değil. Bizim Kürtlerle bir problemimiz yok. Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle bir problemimiz var mı, hayır. Tam tersi her konuda onlara yardım ediyoruz" dedi.

ABD'NİN TERÖR ÖRGÜTLERİYLE YAKINLAŞMASINI DOĞRU BULMUYORUZ

Problemin güya Kürtlerin haklarını iddia eden terör örgütü ve onların yandaşlarıyla olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Yani PKK'yla, şimdi onların içine DHKP-C girdi. Suriye'deki Kürtler de YPG'yi istemiyor. PKK'nın PYD-YPG içinde hangi kademelerde olduğunu isim isim, fotoğraflarıyla verdik. Amerika gerçekleri görecektir. Amerika gibi bir ülkenin terör örgütleriyle böyle yakınlaşmasını doğru bulmuyoruz. DAEŞ'le mücadele edeceğiz diye terör örgütlerine bile sığınmak bu bizim zayıflığımızın, acziyetimizin göstergesi olur. Amerika da bu gerçekleri görmeye başladı."

DHA