Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitiren darbeciler ile ilgili flaş bir karar aldı. Kurum; darbecilerin selasının okunmayacağını, namazlarının da kılınmayacağını açıkladı. Erler için ayrı bir parantez açan kurum "Ancak zorla ve tehdit ile olaya sürüklenmiş, hiçbir şeyden habersiz, ne olduğunu bilmeden kendisini çatışmaların içinde bulmuş ve hayatını kaybetmiş, er-erbaş ve askerlerimiz ile güvenlik görevlilerimiz bu uygulamanın dışında tutulacaktır" dedi.

İşte Diyanet'ten yapılan tarihi açıklama: "15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde öldürülen darbecilerin cenaze namazları ile ilgili olarak halkımızdan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığımıza gelen yoğun sorular üzerine aşağıdaki açıklamanın kamuoyu ile paylaşılması uygun görülmüştür. Cenaze namazı, ölen bir mümin için kardeşleri tarafından yerine getirilen bir tezkiye ve duadır. Bu merasimde Müminler ölen kardeşleri için dua etmekte, ona hüsnü şehadette bulunmakta ve haklarını helal ettiklerini ilan etmektedir. Halbuki bu kişiler, giriştikleri eylemlerle sadece bireylerin değil bütün bir milletin hukukunu ayaklar altına almış ve böylece mümin kardeşlerinin tezkiye ve dualarını hak etmemişlerdir. Bu nedenle ülkemizin meşru yönetimine başkaldırarak milletimizin ve devletimizin bekasını hedef alan, TBMM başta olmak üzere kamu kurumları üzerine bomba yağdıran ve acımasızca halka karşı silah kullanan ve bu sırada öldürülen darbecilere karşı Başkanlığımızca sala, teçhiz, tekfin ve üzerlerine cenaze namazı kılınması gibi din hizmetleri verilmeyecektir.
Ancak zorla ve tehdit ile olaya sürüklenmiş, hiçbir şeyden habersiz ne olduğunu bilmeden kendisini çatışmaların içinde bulmuş ve hayatını kaybetmiş er-erbaş ve askerlerimiz ile güvenlik görevlilerimiz bu uygulamanın dışında tutulacaktır.


Şehit cenazeleri ile darbeci cenazeleri yan yana!



Öte yandan darbe girişiminde Ankara'da şehit olanlar ile darbeci askerlerin cesetleri aynı yere konuldu. Ankara Toptancı Hal içindeki Büyükşehir Belediyesi’ne ait BELSO, geçici morga dönüştürüldü. Hastane morglarında yer kalmaması üzerine olaylar sırasında şehit edilen 21 özel harekatçı ile, 8 darbeci askerin cesetleri Belediyenin Soğuk Hava Deposu İşletmesi’nde saklandı. Çeşitli illerden başkente gelen sebze ve meyvelerin saklandığı BELSO tesisindeki soğuk hava depoları, geçici morg nedeniyle üç gün boyunca kapalı tutuldu. Üzerlerine kandil bombaları atılan 21 özel harekat polisinin cenazeleri BELSO’da muhafaza edildikten sonra otopsi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Şehit polislerin kimliklerinin teşhis edilebilmesi için DNA örnekleri alındı.

DARBECİ ASKERLER

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne saldırıya katılan 8 darbeci asker de, polislerle girdikleri çatışmada ölü ele geçirildi. Zırhlı Personel Taşıyıcılar (ZPT) ile Emniyeti ele geçirmeye çalışan 8 askerin cenazesi, şehit ettikleri polislerle birlikte aynı depoda muhafaza edildi. Darbeci askerlerin cesetleri bugün BELSO’dan alınarak Adli Tıp’a sevk edildi.

DEZENFEKTE EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi Soğuk Hava Deposu İşletmeciliği yetkilileri, 8 darbeci askerin cesetlerinin önceki gün Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini ve cenazelerin saklandığı depoların dezenfekte edildiğini söyledi. Dört gün boyunca şehit polislerin cenazeleri ile darbeci askerlerin cesetleri nedeniyle kapalı tutulan soğuk hava deposu da yakında açılacak.