Sözcü okuru WhatsApp Hattı'na gönderdiği mesajda,"Pazardan domates aldım. Yemek yapmak için kabuğunu soyduğumda içinden marul çıktı" diyor. Tadının da domatese benzemediğini belirten eğitim görevlisi "Bize ne yediriyorlar?" diye soruyor.

Turgut ERAT / İSTANBUL

Kendi içinde filizlenen domatesi daha önce de haber yapmıştık. Ancak bu kadar gür bir şekilde filizlenen domates ile ilk kez karşılaştık. Filizlenen domatesle karşılaşan vatandaşların aklına ise hemen GDO'lu ürünler geliyor. Ancak pek çok uzman bu filizlenmenin zararlı olmadığını, sebebinin ise ısısı ayarlanamayan seralar olduğunu açıklıyor.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI "KORKULACAK BİRŞEY YOK"

2 yıl önce yaşanan benzer bir görüntü üzerine Ziraat Mühendisleri Odas İstanbul Şubesi bir açıklama yapmış ve görüntüsü ile tedirginlik yaratan domates ile ilgili "korkulacak bir şey yok" demişti. Filizlenmiş domatesi "erkenci domates" olarak niteleyen uzmanlar diğer domateslerden hiçbir farkının olmadığını da açıklamıştı.

SEBEBİ YANLIŞ İLAÇLAMA MI?

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ise, domatesin GDO'lu olmadığını, tamamen hormon ve yanlış zirai ilaç kullanımı nedeniyle bu hale geldiğini savunmuştu. Bundan dolayı tohumların çimlenmesinin tetiklendiği ve ortaya böyle bir tablo çıktığı belirtilmişti.

DOMATES DİYARI ÇANAKKALE'DE DE BENZER DURUM VAR

Domates üretimi ile bilinen Çanakkale'de de benzer bir durum yaşanmıştı. Bir vatandaşın pazardan aldığı domates filizlenmiş, görüntü üzerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Canan Öztokat Kuzucu açıklama yapmıştı. Kuzucu, domatesin içindeki çimlenmenin nadir görülen bir olay olduğunu, kış dönemlerinde özellikle sera koşullarında yetiştirilen domateslerin depolama koşullarında saklama koşullarının iyi olmaması, ürünün cinsi ve hormon verilmesi gibi özelliklerle bu filizlenme olayının yaşanabileceğini açıklamıştı.