Halk TV’de katıldığı bir programda “Dümbelek” ifadesini kullanan yazar Hüsnü Mahalli’nin sözleri için ceza veren RTÜK, yandaş Kanal 24’te “Zibidi, ahlaksız, terbiyesiz” gibi ifadeler kullanan AKP’li Mehmet Metiner’in sözlerini “ifade özgürlüğü” saydı.

Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA 

“Bu kararı protesto ediyorum” diyerek çifte standarda tepki gösteren RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, “Biz, Türkçe’nin güzel ve doğru kullanılması, halkımıza örnek teşkil edecek dil kullanılmasına inandığımız için, hangi kanal ve hangi isim olduğuna bakmadan, buna aykırı hareket edene gerekli yaptırımda bulunuyoruz. Mahalli’nin sözleri için Halk TV’ye de verilen cezaya biz de katıldık. Ancak aynı şekilde Metiner’in de tehdit ve argo ifadelerle kullandığı dile, ne yazık ki ceza verilmedi. Bu, ifade özgürlüğü sayıldı. Resmen çifte standart” dedi.

MAHALLİ’YE CEZA


Halk TV’de Ayşenur Arslan’ın sunduğu “Medya Mahallesi”ne konuk olan Hüsnü Mahalli’nin, sonradan kendisinin de pişman olduğu sözlerine RTÜK’ten ceza çıktı. Mahalli, 300 araçla Antalya’daki D-20 Zirvesi’ne katılan Arabistan Kralı Salman’a yönelik şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu Kral, bu süzme abimiz gelmiş, bize şimdi artistlik yapacak. Sensin ey dümbelek, bu Suriye’ye odun taşıyan ve Suriye halkını perişan eden. Size uğramayacak Arap Baharı, siz getireceksiniz 10 bin yıllık Mısır halkına, Suriye halkına, Irak halkına, demokrasiyi, özgürlüğü getireceksiniz. Hey geri zekalılar, ya buna da inanan bir sürü süzme salak var. Göçmenler, efendim, bilmem ne! Ulan eşşooğlueşşek sen yarattın lan bu göçmenleri”

“ZİBİDİ” AKLANDI...


Halk TV’ye ceza kesen RTÜK, AKP’li Metiner’in, Star Yazarı Cem Küçük’le birlikte katıldığı ve 1 Eylül 2015’te yayınlanan “Memleket Meseleleri” adlı programda ise Zaman Yazarı Ekrem Dumanlı için kullandığı argo sözler ise “ifade özgürlüğü” sayıldı. Metiner programda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ekrem Dumanlı denilen zibidi nerede durduğuna karar versin. Bir terör örgütünün üyesidir. Ekran karşısında Cumhurbaşkanımız’ı küstahça tehdit etmekten vazgeçsin. Cumhurbaşkanımız’a uzattığı o kirli dilini de, kirli üslubunu da ne yapacağımızı herkes bilir. Cumhurbaşkanım’a parmak sallamaktan vazgeçsin. Vallahi de billahi de bunun sonuçları çok farklı olur. Terbiyesizliğe, küstahlığa, şirretliğe gerek yok.”