Sözcü'nün gündeme getirdiği "elektrik sayaçlarındaki saat oyunu"nda yeni bir gelişme yaşandı. Konuyla ilgili açıklama yapan BEDAŞ "Saatlerde bir bozukluk olabilir. Vatandaşlar bize başvursun, Mağduriyetlerini giderilim" dedi.

Turgut ERAT/İSTANBUL


 

BEDAŞ'tan sayaç saatleriyle ilgili açıklama geldi.


WhatsApp hattına gelen bir ihbarı değerlendiren Sözcü muhabiri Turgut Erat kapı kapı gezerek elektrik sayacı üzerinden yapılan vurgunu ekrana getirmişti. Bir Sözcü okuru yaptığı ihbarda "saat 22.00'dan sonra elektriği tarifeli indirim üzerinden kullandığını ancak saat 22.00'da elektrik sayacının üzerindeki saatin 20.00'ı gösterdiğini" belirtmişti. Bu durum üzerine ev ev gezen Turgut Erat pek çok dairenin akıllı elektrik sayacının geri olduğunu tespit etti.

HABERİN ARDINDAN ŞİKAYET YAĞDI


Yayınlanan haberin ardından 0549 807 27 99 numaralı Sözcü WhatsApp hattına pek çok benzer video ve fotoğraf geldi. Ortak şikayet ise "bizim de elektrik sayacımızın saati geri" oldu.

PEKİ BU NE DEMEK?


Eğer tüketici 3 zamanlı tarife kullanıyorsa elektriği saat 22.00'dan sonra %60'a varan indirimle kullanabiliyor. Eğer elektrik sayacındaki saat geri ise indirimli tarifeden elektrik kullanımı yaptığını sanan vatandaş aslında yüksek ve günün en pahalı elektriğini kullanmış oluyor. Tasarruf için milyonlarca aile ütü, çamaşır ve bulaşık makinelerini saat 22.00'dan sonra kullanmaya özen gösteriyor.

SAAT FARKI KİMLERİ ETKİLEMİYOR?


Yayınlanan haber üzerine BEDAŞ yetkilileri bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre tek tarife üzerinden elektrik tüketenler sayaç üzerindeki saat farkından dolayı ekstra bir ücret ödemiyor ve indirimli tarifeden yararlanamıyor. İndirimli tarifeden yararlanmak için ise bağlı bulunduğunuz elektrik idaresine müraacat etmeniz gerekiyor.

BEDAŞ NE DEDİ?


Tepkiler üzerine BEDAŞ, Sözcü TV'ye bir açıklama gönderdi. Açıklamada "Elektrik sayaçlarında asgari 10 yıl ömrü olan pil kullanılıyor. Bu pil, elektrik kesildiğinde de sayaçtaki zaman saatinin çalışmasını sağlıyor. Sayaçlar aylık olarak el terminali ile optik port üzerinden online olarak okunuyor. Okuma sırasında zaman saatinde ciddi sapmalar tespit edilir ise başvuruya gerek kalmaksızın sayaç değiştiriliyor. Ayrıca çok zamanlı tarifeden enerji kullanan tüketiciler, sayaçlarında ciddi sapma olduğunda Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile iletişime geçerek başvuruda bulunabiliyorlar" denildi.

İTİRAZ HAKKINIZ VAR


Yüksek faturalar için itiraz etme hakkınız da bulunuyor. Bu durumda elektrik idaresi laboratuvar incelemesinin ardından "fazla faturalandırma oldu" derse abonenin mağduriyeti karşılanıyor.

FATURASI YÜKSEK GELEN NE YAPACAK?


BEDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre faturası yüksek gelen vatandaşlar 186 Çağrı Merkezi’ni arayarak ya da  www.bedas.com.tr internet adresindeki formu doldurarak yardım isteyebilir. Ayrıca  BEDAŞ 186 Android tabanlı mobil uygulamasındaki "başvurularım" bölümüne ilgili konuyla şikayet gönderilebilir.