Daha yapılmadan, pek çok "ilki" barındıran YAŞ toplantısında, TSK'nın geleceği konusunda kritik kararlar alınacak. YAŞ toplantısı, daha yapılmadan gerçekleşen "ilkler" şöyle oldu;

* YAŞ toplantısı yasası gereği her yıl Ağustos ayının ilk haftasında yapılıyordu. Ancak bu yıl, Temmuz ayının son haftasına çekildi.

* YAŞ toplantısı Genelkurmay'da gerçekleştiriliyordu. Bu kez, Çankaya Köşkü'nde yapılacak.

* YAŞ toplantısı üç gün sürüyor, kararlar üçüncü günün sonunda açıklanıyordu. Bu yılki YAŞ toplantısının sadece bir gün süreceği, kararların da akşam saatlerinde kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.


TSK'NIN KOMUTA KADEMESİ NE OLACAK?


15 Temmuz'dan önce, YAŞ toplantısı konusunda TSK'nın komuta kademesi konusunda tahminde bulunmak mümkündü; Çünkü görevlerindeki süreleri dolmayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Org Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süreleri dolmuyordu. Yerlerine atama beklenmiyordu. Komuta kademesinde tek değişikliğin, emeklilik yaşı gelen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin yerine geçecek isim olması planlanıyordu.

Ancak darbe girişimi, tüm bu yapıyı değiştirdi. YAŞ'ın yarın yapacağı toplantıda, 15 temmuz darbe girişimi sırasında derdest edilen komutanların görevlerine devam edip etmeyecekleri de tartışılmaya başlandı.

YAŞ'ın yarınki toplantısında cevap bulması beklenen sorular şöyle;

GENELKURMAY BAŞKANI DEĞİŞECEK Mİ?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gerek MİT MÜsteşarı, gerekse Genelkurmay Başkanı hakkında "dere geçilirken at değiştirilmez" açıklaması yaptı. Yarın yapılacak YAŞ toplantısında, siyasi otorite açısından "derenin geçilip geçilmediği" de ortaya çıkacak. Genelkurmay Başkanı Akar'ın görevine devam edip etmemesi bunda en önemli etken olacak.

Akar'ın ayrılması halinde ise, onunla birlikte derdest edilen diğer komutanların da ayrılma ihtimallerinin büyük olduğu ifade ediliyor. Bu durumda, Genelkurmay Başkanlığı için adı geçen isim ise, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar. Yine Dündar'ın TSK hiyerarşisinde önünün açılması halinde, hemen ardından gelecek ismin de yine darbeye direnenlerden Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sezai Aksakallı olacağı ifade ediliyor.

JANDARMA NE OLACAK?


Darbe girişimi, hükümetin Jandarmayı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlama konusundaki planlarının da erkene alınmasına neden oldu. Bu çerçevede, komutanlığın İçişleri'ne bağlı bir "Genel Müdürlük" haline getirilip, başına da sivil bir ismin atanması mümkün. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi zaten emekliye ayrılacaktı. Yerine bir atama yapılmaması söz konusu olabilir. 15 Temmuz öncesinde ise, org Mendi'nin yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Org Yaşar Güler'in atanacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

KİLİT ATAMA 2. ORDUYA OLACAK


Türkiye'nin bölücü terör örgütü PKK'yla mücadelesinde kilit rol oynayan 2. orduya yapılacak atama da büyük önem taşıyor. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 15 Temmuz sonrası tutuklanmıştı. Yerine Korgeneral Metin Temel vekaleten atanmıştı. Temel'in rütbesinin yükseltilip, asaleten bu göreve atanabileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor.