Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı ziyaretlerinde kendisine eşlik eden yüksek yargı başkanlarına muhalefetin gösterdiği tepki hakkında "Yargı organının da cumhurbaşkanıyım, yürütmenin de cumhurbaşkanıyım, yasama organının da cumhurbaşkanıyım. Böyle bir yaklaşımın içerisine giren bu muhalefet hala siyaseti öğrenememiş. Biz yargının başkanlarıyla, temsil noktasında olanlarıyla bu tür seyahatleri rahatlıkla yaparız. Bunun yasal, ahlaki, teamül olarak hiçbir yanlış yanı yoktur" dedi.

 




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda'ya hareketinden önce İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Almanya Parlamentosu'nda perşembe günü oylanacak olan 1915 olaylarıyla ilgili tasarı hakkında görüşlerinin sorulması üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel'le gerçekleştirdiği telefon görüşmesine değindi. Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemi olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Dün Sayın Başbakan, Merkel'le görüşme yaptı. 1-2 saat kadar önce ben de görüşme yaptım. Kendileri elimizden gelen gayreti göstereceğiz gibi ifadeler kullanıyor. Biz şuna inanacağız. Bizim sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Bizim böyle bir problemimiz yok. Biz bu konuda rahatız. Bize bu şekilde yaklaşım gösterenler aslında iki ülke arasında ki Almanya şu anda 3 milyonu aşkın Türk'ün yaşadığı bir ülke, şu anda aramızdaki ilişkiler çok çok üst düzeyde, böyle bir oyuna gelecek olursa bu bizim geleceğimize yönelik iki ülke arasındaki diplomatik, ekonomik, ticari, siyasi, askeri bütün bunları zedeler. Öyle zannediyorum ki bunların hepsi düşünülecektir. Şu anda çıkmamış bir kararı değerlendirmeyi doğru bulmam ama bir karar çıkar. Bu karar çıktıktan sonra bunun gerekçesi nedir, ondan sonra bunun değerlendirmesini yaparız. Ama bunun uluslararası hukukta bizi bağlayıcı hiçbir yanı yoktur" ifadelerini kullandı.

"YARGININ BAŞKANLARIYLA BU TÜR SEYAHATLERİ RAHATLIKLA YAPARIZ"

Bazı ziyaretlerinde kendisine eşlik eden yüksek yargı başkanlarına muhalefetin gösterdiği tepki sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da cumhurbaşkanıyım, yürütmenin de cumhurbaşkanıyım, yasama organının da cumhurbaşkanıyım. Böyle bir yaklaşımın içerisine giren bu muhalefet hala siyaseti öğrenememiş. Önce bunların siyaseti öğrenmesi lazım. Bunlar, Tayyip Erdoğan birisine selam verse 'Niye selam verdi?' diye bunun hesabını soracaklar veya Tayyip Erdoğan'a birisi selam verse 'Niye sen Erdoğan'a selam verdin?' diye bunu soracaklar. Bunlar boşuna yoruluyor. Biz yargının başkanlarıyla, temsil noktasında olanlarıyla bu tür seyahatleri rahatlıkla yaparız. Bunun yasal, ahlaki, teamül olarak hiçbir yanlış yanı yoktur. Bunlara alışmadılar bunlar bugüne kadar ama alışacaklar. Daha çok böyle devletin milletle kaynaştığı şeyleri görecekler" diye konuştu.

"RİZE'YE GİTTİK DİYE RAHATSIZ OLMUŞ OLABİLİRLER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz yargının en üst temsilcileriyle orada halkımızla beraber çay tamilarının başında çay topladık ve güzel de bir Rize seyahati oldu. Ondan önce Balıkesir'de böyle bir seyahati aynı şekilde Yargıtay Başkanı'mızın daveti üzerine orada da yaptık. Herhalde Rize'ye gittik diye rahatsız olmuş olabilirler"

"GELİŞMELER OLUMLU GİBİ GÖRÜNÜYOR"

İsrail'le Türkiye ilişkilerinde gelinen noktaya ilişkin sorulan bir soru için Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu konuda olumlu gelişmeler noktasında şu anda yine aynı noktadayız. Temennimiz odur ki bizim söylediğimiz özürdü, tamam. Tazminattı bu da tamam gibi görünüyor. Üçüncüsü ambargonun kaldırılması ki bunun içeriğinde bir, şu anda Filistin'de ciddi bir enerji sıkıntısı var. Bunun giderilmesi için bazı teklifler yaptık. Su sıkıntısı konusunda tekliflerimiz oldu. Gelişmeler olumlu gibi görünüyor. Eğer bunları aşabilirsek bir diğer konu da orada okulların, hastanelerin yapılması konusunda müsaade edilirse bizler Türkiye olarak, enerjide, suda bütün şebekeleri yapmaya varıncaya kadar yapacağız" dedi.

"TÜRKİYE OLARAK SUÇLU SANDALYESİNDE OTURAN BİR ÜLKE DEĞİLİZ"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Atina ziyareti sırasında Türkiye'nin adımlar atması yönünde kullandığı ifadeler üzerinden Türkiye'nin herhangi bir adım atıp atmayacağı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beni meraklandıran konu, acaba bizden nasıl bir ilk adım bekleniyor, onu ben anlamakta zorlanıyorum. Yoksa biz Türkiye olarak suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz. Biz kesinlikle Rusya ile münasebetleri bozmak isteyen de değiliz. Tam aksine Rusya ile münasebetlerimizi geliştirmeyi arzu eden bir ülkeyiz. Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı bir noktadayken, iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veya bir pilotun yapmış olduğu hata sebebiyle koskoca Türkiye'yi feda etmesi düşündürücüdür. Biz Rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin gayreti içerisinde olmamız gerekir diye düşünüyorum. Temenni ederim ki bir an önce bu sıkıntı aşılır ve Türkiye ile Rusya son 10 yıl içerisinde attıkları adımları yeniden atmaya devam ederler" ifadelerini kullandı. DHA