Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki otomotiv ticaret merkezi Otonomi'nin açılış töreninde "Ankara'da 14 sene önce havalimanı var mıydı?" diye sorarken, "bir ucube vardı burada ama bu modern havalimanı inşa edildi" dedi. Ankara'da Esenboğa Havalimanı tam 1955 yılından bu yana hizmetteyken, Ankara'da ilk uçuşlar 1912 yılında Güvercinlik Havaalanında yapılmıştı.

 

 

ESENBOĞA 2009'DA EN İYİ HAVALİMANI SEÇİLMİŞTİ

Erdoğan'ın ucube olarak nitelediği ve Türkiye'nin iç ve dış hatları bir arada bulunduran ilk havalimanı olan Esenboğa, yolcu trafiği açısından ülkenin en büyük dördüncü havalimanı olarak Uluslararası Havalimanları Konseyi –Avrupa (ACI-Europe) 2009’da Ankara Esenboğa Havalimanı’nı, “5-10 milyon yolcu” kategorisinde "en iyi havalimanı" seçmişti. Esenboğa Havalimanı, Newsweek Türkiye dergisinin 100. sayısında yayınladığı “Türkiye’de Umut Veren 100 Şey” listesinde 22. sırada yer almıştır.

[old_news_related_template title="Erdoğan Külliye açılışında konuştu" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktığı sırada kendisi için 'Başkan Erdoğan' sloganı atan AKP'lilere 'Hayırlısıyla milletin iradesi neyi istiyorsa o olacaktır diye düşünüyorum' şeklinde yanıt verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/erdogan-otomol-iha-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/erdogan-yildirim-beyazit-universitesi-programinda-1542996/"]

Devlet Havalimanı İşletmesi "Ucube" değil, "Ödüllü", "Kalite Belgeli", Milli Gurur olarak niteliyor.

Devlet Havalimanı İşletmesinin sitesinde ise Esenboğa, Türkiye tarihinin önemli mihenk taşlarından biri olarak gösteriliyor. İşte internet sitesinde Esenboğa'nın tarihçesi böyle anlatılıyor:

"1955`te Esenboğa Havaalanı`nın hizmete girmesine kadar Ankara`ya yolcu uçuşlarının inip kalktığı havaalanı ağırlıklı olarak Güvercinlik`tir. Güvercinlik Havaalanı Ankara`nın 10 km batısında yer alan ilk havaalanı ilk teknik bakım merkezi olmuştur. Ankara'da ilk uçuşlar; 1912 yılında ilk ticari havaalanı olarak Ankara Güvercinlik'te terminal olarak kullanılan tek çadırla hizmete girmiştir.

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan 'döviz' çağrısı: Bozdurun altına yatırın" desc="Erdoğan, Ankara'daki açılış töreninde yaptığı konuşmada 'Sevgili milletim, yastığının altında döviz olanlar, gelsinler parasını altına dönüştürsün, gelsin TL'ye dönüştürsün' çağrısı yaptı. Ancak Erdoğan'ın bu çağrısına rağmen dolar hızla yükseldi ve 3,60 sınırına dayandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/erdogan-otomol-iha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/erdogan-ve-yildirim-ankarada-acilis-torenine-katiliyor-1542514/"]

Ankara başkent olunca; yeni başkenti Avrupa'ya bağlanmasını teminen, 20 Mayıs 1933'de Hava Yolları Devlet İşletmesi kuruluncaya kadar, kayıtlarda tarifeli sefer yapan bazı yabancı şirketler olmuştur: İlk ticari hava hizmetine 14 Şubat 1924 tarihinde, İstanbul'dan Ankara'ya deneme amaçlı, ilk kez bir yolcu uçağı seferi yapılmıştır. Junkers F-13 tipi bir uçak, 4 yolcusu ile uçuşunu yaklaşık 3 saatte tamamlamış ve bugün Gazi Üniversitesinin yer aldığı Yenimahalle deki düz alana iniş yapmıştır. Sonrasında "Ankara Hava İstasyonu" olarak anılmaya başlanan bu alan 9 yıl boyunca kullanıldı.

Havayolları Devlet İşletmesi adıyla, başlangıçta Milli Müdafaa Vekâleti bünyesinde, 1933 yılında ilk ulusal havayolu kuruldu. 3 Şubat 1933'te Eskişehir-Ankara arasında ilk milli uçak seferi yapılmıştır.

1932 yılında Ankara ve İstanbul arasında hizmet verecek bir devlet havayolu şirketi kurmaya karar verildiğinde yeni havaalanı için Ankara'nın yaklaşık 25 km. batısında bulunan Etimesgut seçilmişti. 1933 yılında küçük bir istasyon binası, bir hangar ve toprak bir iniş yeri inşa edilmişti. Etimesgut'tan ilk uçuş İstanbul'a Mayıs 1933 tarihinde gerçekleşmiştir.

Bu arada Güvercinlik Havaalanı yatırımları da devam ederek, başlangıçta birkaç çadırdan oluşan Ankara Güvercinlik Havaalanına 1939 yılında sağlam bir pist, yeni tesisler, bakım hangarları kurulmuş ve aynı DHY faaliyetleri Etimesgut'tan Güvercinliğe nakledilerek Etimesgut Türk Hava Kuvvetleri hizmetine verilmiştir.

Türkiye'nin İç ve Dış Hatları bir arada bulunduran "tek" havalimanı olma özelliğine sahip Ankara Esenboğa Havalimanı, Ankara ulaşımına yeni bir soluk getirmiştir.

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından yıllık yolcu kapasitesine göre dört kategoride gerçekleştirilen yarışmada, Ankara Esenboğa Havalimanı, "5-10 milyon yolcu" kategorisinde "En İyi Havalimanı" seçilmiştir. (2009) Yarışmada Türkiye'de İç ve Dış Hatlar Terminalleri'nin ilk kez birlikte kullanıldığı terminal niteliğine de sahip olan Ankara Esenboğa Havalimanı; çevreye duyarlılık, kalite, güvenlik, ticari alanlar ile operasyon akıcılığı ve becerileri kriterleriyle de değerlendirilmiştir.

Esenboğa Havalimanı iç-dış hatlar Terminali Mayıs 2009 tarihinde ISO 9001-2008 kalite belgesi almıştır."