"Pelikan dosyası" başlığıyla yayınlanan bildiriye, ne Davutoğlu'nun, ne de Erdoğan'ın ekibinden kimse sahip çıkmadı. Bildiri "sahipsiz kaldı"  ama sosyal medyadaki AKP trolleri arasında karşılıklı atışmalara neden oldu.
 
Zeynep GÜRCANLI / ANKARA
 
İmzasız bildiride, Davutoğlu ile Erdoğan arasında, Davutoğlu'nun Başbakan olmasından itibaren yaşanan görüş farklılıkları, Saray cephesinden tek tek anlatıldı. Daha önce Sözcü'nün de defalarca yazmış olduğu Erdoğan-Davutoğlu gerginliği, bildiri ile ilk kez, topluca ortaya koyuldu. İşte o bildiride yer alan anlaşmazlıklar;
 
-ŞEFFAFLIK YASASI-

Davutoğlu Başbakan olur olmaz, Şeffaflık Yasası'nı çıkarmatmak için harekete geçti. Bildiride, Erdoğan'ın tepkisi üzerine yasanın geri çekildiği ifade edildi
 
-DAVUTOĞLU, 17-25 ARALIK BAKANLARINI YÜCE DİVAN'A GÖNDERMEK İSTEDİ-

Davutoğlu, 17-25 Aralık sürecinde haklarındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa eden dört AKP'li bakan, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar'ı "aklanmaları için" Yüce Divan'a göndermek istedi. Hatta bakanları çağırarak, "Yüce Divan'a gidin, aklanıp dönün" dediği iddia edildi. Durumdan Egemen Bağış'ın telefonu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haberi oldu. Erdoğan'ın devreye girmesiyle, AKP TBMM'de dört bakan hakkındaki oylamada, Yüce Divan'a gönderilmemeleri yönünde oy kullandı.
 
-HAKAN FİDAN'IN MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI-

Davutoğlu, MİT Müsteşarı Fidan'ı 7 Haziran seçimleri öncesinde AKP'den vekil adayı yaptı. Erdoğan'ın itirazı sonucu Fidan vazgeçti, MİT'in başına döndü.
 
-DOLMABAHÇE BİLDİRİSİ-

Dolmabahçe bildirisi, Davutoğlu'nun izniyle yayınlandı. Ancak Erdoğan itiraz edince, bildiride yer alan "izleme komitesi" kurulmasından vazgeçildi, çözüm süreci askıya alındı.
 
-DAVUTOĞLU'NUN ARINÇ'A DESTEĞİ-

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dolmabahçe'den haberi olduğunu" söyleyen Bülent Arınç'a  sahip çıktı. Erdoğan'a yönelik eleştirilerine rağmen Arınç'ı, Manisa'da yapacağı toplu açılış törenine davet etti.
 
-ERDOĞAN'I ELEŞTİREN YERLİ- YABANCI MEDYAYA DEMEÇ VERDİ-

Davutoğlu, seçim sürecinde Erdoğan'a sert eleştirilerde bulunan medya ve sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldi.
 
-"BİLAL'İ VER, KOALİSYONU AL" DİYEN BAHÇELİ'Yİ ALKIŞLADI-

Bildiride, Davutoğlu'nun 7 Haziran sonrasında "Bilal'i ver, koalisyonu al" dediği söylenen MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye yönelik olumlu yaklaşımı eleştirildi. Davutoğlu'nun, TBMM'deki yemin töreninde, Bahçeli'nin yeminini bekleyip, alkışladığına dikkat çekildi.
 
-KOALİSYON ANLAŞMAZLIĞI-

Bildiride, 7 Haziran seçimleri sonrasında Davutoğlu ile Erdoğan'ın koalisyon konusunda da anlaşmazlık yaşadıkları ifade edildi.
 
-DAVUTOĞLU ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ KULLANIP, KENDİ MEDYASINI KURDU-

Bildiride, Başbakan'ın kendisine yakın bir medya oluşturmak için harekete geçtiği, bunun için yandaş medya içinden bazı isimlere gazete kurdurduğu öne sürüldü. Kurulan gazetenin finansmanının ise, Başbakanlık örtülü ödeneğinden karşılandığı iddia edildi. Davutoğlu'nun ayrıca, Erdoğan'a yakın medyada kendisi aleyhine çıkan yazı ve yorumları "sansürlettiği" de ifade edildi.
 
-AKP KONGRESİ-

Bildiride, Erdoğan ve Davutoğlu'nun geçen yıl 12 Eylül'de yapılan AKP kongresinde de, parti yönetiminin oluşturulması konusunda karşı karşıya geldikleri belirtildi.
 
-AB İLE VİZE ANLAŞMASI-

Bildiride, Davutoğlu'nun Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz girişini sağlayacak Suriyeli sığınmacılar anlaşmasını, Erdoğan'a "danışmadan" yaptığı, Cumhurbaşkanı'nı eleştiren Avrupalı siyasetçilere ise tepki göstermediği ifade edildi.
 
-TUTUKLU GAZETECİLER VE AKADEMİSYENLER ANLAŞMAZLIĞI-

Bildiride, Erdoğan ve Davutoğlu'nun gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile, barış bildirisine imza atan akademisyenlerin tutuklu yargılanmaları konusunda da anlaşmazlık yaşadıkları ifade edildi.
 
-ÜST DÜZEY ATAMALAR ANLAŞMAZLIĞI-

Bildiride, Davutoğlu ile Erdoğan arasında bürokraside üst düzey atamalar konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, kararnamelerin çıkmadığına vurgu yapıldı.
 
-ABD GEZİSİ ANLAŞMAZLIĞI-

Davutoğlu ile Erdoğan arasında, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme konusunda yaşanan rekabet de bildiride yer aldı.
 
"KİM YAZDI" TARTIŞMASI ÇIKTI
 
Bildirinin sosyal medyada paylaşılmaya başlamasından itibaren, "kim yazdı" tartışması da çıktı. Gerek Davutoğlu'na, gerekse Erdoğan'a yakın duran bazı sosyal medya hesaplarından, bildirinin "fitne" olduğu ifade edilirken, bazı isimler ise bunun gerginliğin yeni bir aşamaya taşınması olduğu yorumunu yaptılar.