Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet vurgusu yaparak, "4 sütun üzerinde yükselen bir Türkiye. Eğer bunlardan biri sallanırsa inanın bana bizi bu topraklarda bir gün dahi yaşatmazlar. 79 milyonla biz tek milletiz. Bizi ayıramayacaklar. Bizi bölemeyecekler. Bizi ayırmak, bölmek isteyenler bunun bedelini Temmuz'dan bu yana ödedikleri gibi, kazdıkları çukurlarda kendileri gömülecekler" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış törenine katılmak üzere geldiği Malatya'da önce valilik, ardından da 2'nci Ordu Komutanlığı'nı ziyaret etti. Erdoğan'ı kent girişinde Yazıhan Atlı Çirit grubu sporcuları karşılarken, yol boyuncu vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Özal Mahallesi yakınlarında Erdoğan, otobüsü durdurup kendisini karşılamaya gelen çocuklara oyuncak dağıttı.

35 BİN KİŞİ KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi önündeki Kent Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Çevre ve Şehirçilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile birlikte katıldı.

YAĞMUR VE DOLU YAĞDI

Yaklaşık 35 bin kişinin katıldığı toplu açılış töreninde halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sırasında önce yağmur, ardından da dolu yağması üzerine konuşmasını kısa tuttu. Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin 8'inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ı anarak, "İsmi adeta Malatya ile özdeşleşen Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma mücadelesine çok büyük katkılar sağlamış Turgut Özal'ı da rahmetle yad ediyorum" dedi.

"ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ BUNUN EN BÜYÜK İSPATI"

Terörle mücadele kapsamında Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde yürütülen operasyonlarda şehit düşen Malatyalı 13 şehidin ismini tek tek sayan Erdoğan, terör şehitlerini anarak, "Malatya her dönemde olduğu gibi bu dönemde de ülkesine ve milletine sahip çıkma konusunda en önlerde yer alıyor. Geçtiğimiz temmuz ayından bu yana devam eden terör operasyonlarında Malatya'mız 13 şehit verdi. Malatya'nın yetiştirdiği bu 13 kahraman tıpkı ecdadlarının Malazgirt'te, Çanakkale'de İstanbul'un fethinde yaptığı gibi vatanlarına uğruna hayatlarını kaybettiler. Şehit oldular. Malatya'nın kahraman evlatları içinden geçtiğimiz bu zor günlerde de Şehitler Tepesi'ni boş bırakmadı. Rabbim bölgede görev yapan askerlerimizin, polislerimizin, korucularımızın tamamını muhafaza etsin. Malatya teröre karşı en net, en sert tepkiyi veren şehirlerimizin başında geliyor. Şehitlerimiz ve gazilerimiz bunun en büyük ispatıdır. Malatya, tarihine, kültürüne, medeniyetine saldıranlar karşısında ortaya koyduğu o vakur duruşla gerçekten de eşi bulunmaz bir şehir olduğunu gösterdi" dedi.

"TÜM DÜNYAYA MEYDAN OKURKEN ARKAMDA ÜLKEMİZİN OLDUĞUNU BİLİYORUM"

Terörle mücadelede kararlılık mesajı veren Erdoğan, "Çukur siyasetiyle Türkiye'yi bölmeye, parçalamaya çalışanlara inat biz; kapılarımızı tüm dünyaya açıyoruz. Şunu unutmayın. İslam dünyası Türkiye'ye bakıyor. Türkiye de size bakıyor size. Gerektiğinde tüm dünyaya meydan okurken, arkamda ülkemizin tamamının özellikle de Malatyalı kardeşlerimin olduğunu biliyorum. Ve yine biliyorum ki herkes sussa Malatyalı susmaz. Herkes ümidini kaybetse Malatyalı kaybetmez. Herkes teslim olsa Malatyalı teslim olmaz. Çünkü Malatyalı mücadele insanıdır" diye konuştu.

"BİRİ SALLANIRSA BİZİ BU TOPRAKLARDA BİR GÜN DAHİ YAŞATMAZLAR"

Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet vurgusu yapan Erdoğan, "4 sütun üzerinde yükselen bir Türkiye. Eğer bunlardan biri sallanırsa inanın bana bizi bu topraklarda bir gün dahi yaşatmazlar. 79 milyonla biz tek milletiz. Bizi ayıramayacaklar. Bizi bölemeyecekler. Bizi ayırmak, bölmek isteyenler bunun bedelini Temmuz'dan bu yana ödedikleri gibi kazdıkları çukurlarda kendileri gömülecekler" dedi.

"BİNLERCE TERÖRİSTİ O ÇUKURLARA GÖMDÜK"

Türkiye'yi bölmek isteyenlerin heveslerinin boşa çıkacağını dile getiren Erdoğan, "Tek bayrak, bayrağımıza eş bayrak yok. Şehitlerimiz var, ama bilesiniz ki şu anda binlerce de teröristi Allah'ın izniyle onları o çukurlara gömdük. 780 bin kilometrekareyle tek vatan. Bu vatan topraklarında operasyon yapılamaz. Boşuna heveslenmesinler. Bu vatan toprakları Türkiye Cumhuriyeti vatan topraklarıdır. Burada operasyon yok" dedi.

"AMERİKA'DA KENDİLERİNE 400 DÖNÜM YER VERMİŞLER"

'Paralel yapı' iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden başka bir devlet asla. Neymiş o? Paralel devlet. Boşuna heveslenmesinler. İşte Amerika'da kendilerine 400 dönüm yer vermişler. Herhalde onların devleti orası. Ne olacak? Biz diyoruz ki legal görünüm altında illegal çalışmaları yapan bu kişiyi ya deport edin veyahut bize gönderin. Ve oradan ülkemin içini karıştırıyor. Gereği neyse biz de bunu yapıyoruz. Yapacağız. Bir kısmı kaçıp Amerika'ya, Avrupa'ya gidiyor. Bir kısmı da şu anda hapishanede yaşıyor. Tek devletimiz var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Başka bir şey asla" dedi.

"600 BİNE YAKIN İNSAN TERÖRİST ESED TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ"

Suriye'de yaşananlara değinen Erdoğan, rejime destek verenlere de tepki göstererek, "Bu coğrafyayı kana ve ateşe boğanlar, kardeşi kardeşe kırdırıyorlar. Bakıyorsunuz öldüren 'Allahu ekber' diye öldürüyor. Ölen 'Allahu ekber' diye ölüyor. Maalesef böyle bir acı tabloyla karşı karşıyayız. Bölge insanının başına musallat edilen terör örgütlerinin tek zararı Müslümanlara olmuştur. Ama sorsanız İslam için savaşıyorlar. Batı ülkeleri bölgeye demokrasiyi getirmek istediklerini söylüyor. Sonra bakıyorsunuz demokratik yollarla iş başına gelenleri deviren darbecileri kırmızı halılarla karşılıyor, hürmette kusur etmiyorlar. Sahip oldukları enerji kaynakları sayesinde refah içinde yaşaması gereken ülkeler ve toplumların başı bir türlü müsibetten kurtulmuyor. Petrol paraları, bu ülkelerin kendi vatandaşı dışında herkesi zengin ediyor" dedi.

"DARBECİLERİ KIRMIZI HALILARLA KARŞILIYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye rejimini Beşar Esad üzerinden eleştirerek, "Suriye'de yakılan ateş ülkemiz de dahil olmak üzere bölgenin tamamını ve hatta dünyayı etkileyecek boyuta ulaştı. 600 bine yakın insan bugün Suriye'de katil Esed tarafından öldürüldü. Terörist Esed tarafından öldürüldü. Ona destek verenleri de tarih affetmeyecektir" diye konuştu.

TERÖRİST ÇADIRINI AÇANLARIN ÇADIRLARINI KALDIRSINLAR

Sığınmacılar konusunda batının tutumunu eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize muafiyeti konusunda Türkiye'nin eksik kalan 5 şarttan yerine getirmesi gereken ve Avrupa Birliği'nin (AB) talep ettiği terör tanımına yönelik koşula ilişkin, "Vize konusunda Türkiye'ye terörle mücadele konusunda, Terörle Mücadele Yasası'nı değiştirin diyenler; önce Avrupa Parlamentosu'nun kapısında, yanında terörist çadırını açanların o çadırlarını kaldırsınlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya Belediyesini ziyaretinin ardından sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi.