Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Ak Saray'daki 27’nci muhtarlar toplantısında Türkiye'nin kuruluş senedi olarak bilinen Lozan anlaşmasını eleştirdi.  Erdoğan, "1920'de Sevr'i gösterdiler, 1923'de bizi Lozan'a ikna ettiler. Ege'de bağırsan duyulacak adaları biz Lozan'da Yunan'a verdik. Zefer mi bu?" dedi.

bilErdoğan'ın sözlerine ilk tepki Lozan'ın imzacısı İsmet İnönü'nün torunu CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Heyeti Üyesi Gülsün Bilgehan'dan geldi.
Bilgehan twitter hesabından "Erdoğan, meclis açılmadan fabrika ayarlarına döndü. Muhtarlara yaptığı ilk konuşmada Lozan'a saldırıyor" diye tweet attı.


AYŞE GÜLSÜN BİLGEHAN KİMDİR?

CHP milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker ile gazeteci Metin Toker'in kızı.
Bilgehan, Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Bilkent Üniversitesi öğretim üyeliği, İnönü Vakfı başkan yardımcılığı yaptı. TBMM 22., 24., 25. ve 26. dönem Ankara milletvekilidir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi Türk Delegasyonu üyeliği yapmıştır.



İLGİLİ HABERErdoğan'dan muhtarlar toplantısında Lozan çıkışıErdoğan'dan muhtarlar toplantısında Lozan çıkışı



İnönü hatıralarında Lozan Anlaşmasını şöyle anlatmıştı

Lozan'ın bir "imtihan" olduğunu belirten İnönü, anılarında bu sınavın önemini şöyle belirtmektedir: "Mudanya Mütarekesinden sonra Lozan Konferansı, milletimizin Avrupa ortasında davet olunduğu büyük bir imtihandır. Türkiye medeni âlem ortasında, davasını açık ve kesin olarak izah ve müdafaa edecek medeni ve siyasi bir seviyede midir? Acaba oradaki manzara Anadolu dağlarında şu veya bu tesadüfün, veya Türkiye'ye hasım devletler tarafından işlenen şu veya bu hatanın tesadüfi neticesi midir? Yoksa bir milletin belli bir hedefe doğru giriştiği şuurlu bir mücadele midir? Lozan imtihanında işte bu suallerin cevabı verilmiştir."



İLGİLİ HABERErdoğan Lozan için iki ay önce ne demişti?Erdoğan Lozan için iki ay önce ne demişti?