Üniversitenin sitesinden yapılan açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımızın lisans düzeyinde ‘dört yıl’ eğitim veren ‘Ticarî Bilimler Fakültesi’nden mezun olduğu sabittir” denildi. Açıklamada ayrıca, "31.03.2011 tarihinde “duplikata” talebinde bulunulması üzerine, kendilerine daha önce verilmiş olan diplomanın duplikatası, 01.04.2011 tarihinde düzenlenerek teslim edilmiştir" ifadesi yer aldı. Marmara Üniversitesi'nden yapılan uzun açıklamada 'duplikata'nın tarifi de bulunuyor. Dublikata, "diploma olarak kullanılmak üzere hak sahibinin çalınma, kayıp vb. nedenlerle talep ve beyanı üzerine ikinci ve son kez düzenlenen ve diploma yerine geçen resmî bir belgedir" şeklinde açıklandı.

Marmara Üniversitesi resmi sitesinde Erdoğan'ın diploması ile ilgili açıklama için özel sayfa hazırlanmış Marmara Üniversitesi resmi sitesinde Erdoğan'ın diploması ile ilgili açıklama için özel sayfa hazırlanmış


 

Cumhurbaşkanı olabilme şartları arasında 4 yıllık üniversite mezunu olmanın bulunması  gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın 1981 yılında  mezun olduğu Aksaray İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksekokulu'nun  1982 yılında Ticari ve İdari Bilimler Fakültesine dönüşmesi ve daha sonra da Marmara Üniversitesi'ne bağlanması nedeni le diploma tartışması başlamıştı.

REKTÖRDEN AÇIKLAMA

Rektör Mehmet Emin Arat imzalı açıklamaya “Kamuoyunun gündemine getirilmeye çalışılan ve tarihî belgelerle sabit gerçeklerle hiç bir ilgisi bulunmayan mesnetsiz iddialar” sözleriyle başlansa da, 4 sayfalık ayrıntılı metinde üniversitenin kuruluşundan bugüne kadar yaşadığı tüm değişimler uzun uzun anlatıldı.

Rektör Mehmet Emin Arat imzalı açıklamadan ilgili bölüm şöyle:

"1. Sayın Cumhurbaşkanımız, 1974 yılında yapılan Üniversitelerarası Seçme Sınavı’nda verilen resmî sınav sonuç belgesi (ÜSSSB) itibariyle, “İstanbul İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi”ne bağlı ve dört yıllık eğitim veren “Aksaray İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksekokulu”na kaydolma hakkı kazanmış ve aynı yıl 2443 öğrenci numarası ile resmen kayıt yaptırmıştır.

2. Öğrenimini, sorumlu olduğu kırk bir dersten başarılı olarak, 1980-1981 eğitim-öğretim yılı içinde 1981 yılının Şubat ayında resmî olarak tamamlamıştır.

3. Kayıtlı olduğu “Aksaray İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksekokulu”nun, yukarıda da açıklandığı üzere “Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu” ile birleştirilerek “Ticarî Bilimler Fakültesi”ne dönüştürülmüş olması dolayısıyla, mezuniyeti “Ticarî Bilimler Fakültesi”ne kayıtlı olarak gerçekleşmiştir.

4. Mezuniyetleri nedeniyle, 03.04.1981 tarihinde düzenlenen ve dönemin dekanı Doç. Dr. Sinan ARTAN tarafından imzalanan 440-678 nolu “geçici mezuniyet belgesi” kendilerine verilmiştir.

5. “Ticarî Bilimler Fakültesi”, 1982 yılında Marmara Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, diğer üç fakülte ile birleştirilerek “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi”ne dönüştürülmüştür.

6. Diploması, talepleri üzerine, “Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Diploma Defteri”nin 4694 kütük numarası kaydına bağlı 8345 diploma numarası ile “İşletme Bölümü mezunu” olarak düzenlenmiş, zamanın dekanı ve rektörü tarafından imzalanarak, 01.11.1991 tarihinde, geçici mezuniyet belgesi teslim alınmak suretiyle kendilerine verilmiştir.

7. “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi”nin yaklaşık otuz yıl faaliyette bulunduktan sonra 23 Mart 2012 tarihinde “İktisat Fakültesi”, “İşletme Fakültesi” ve “Siyasal Bilgiler Fakültesi”ne bölünmesi dolayısıyla, mezkur “Ticarî Bilimler Fakültesi”nin bütün bölümleri ve mezunlarına dair arşiv, akademik bağ ve gereklilikler dolayısıyla yeni kurulan “İşletme Fakültesi” kapsamına dâhil edilmiştir.

8. 31.03.2011 tarihinde “duplikata” talebinde bulunulması üzerine, kendilerine daha önce verilmiş olan diplomanın duplikatası, 01.04.2011 tarihinde düzenlenerek teslim edilmiştir.

9. Duplikata; diploma olarak kullanılmak üzere hak sahibinin çalınma, kayıp vb. nedenlerle talep ve beyanı üzerine ikinci ve son kez düzenlenen ve diploma yerine geçen resmî bir belgedir. Duplikatanın ön yüzünde, diplomanın ilk suretinde imzası bulunan dönemin dekanının ve rektörünün imzası bulunmaz. Bunun yerine yalnızca adları, soyadları ve unvanları yer alır. Yine duplikatanın ön yüzünün üst kısımda sol 4 ve sağ tarafta kırmızı renklerle “Duplikata” kaşesi basılı olur. Ayrıca duplikatanın arka kısmına, hazırlanma nedeninin şerh düşüldüğü diploma örneği tanzim edilir.

10. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Marmara Üniversitesi Senatosu’nun 18.12.2012 tarihli ve 2012/309-4 sayılı kararı ile “Siyaset Bilimi” dalında “Fahri Doktorluk” unvanı da tevcih edilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın lisans düzeyinde “dört yıl” eğitim veren “Ticarî Bilimler Fakültesi”nden mezun olduğu, bu fakültenin zaman içinde diğer fakültelerle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne dönüştürüldüğü ve günümüzde ise İşletme Fakültesi bünyesinde yer aldığı tarihî belgelerle ve resmî kayıtlarla sabittir."

CHP’Lİ VEKİLDEN YSK’YA VE ÜNİVERSİTEYE SORULAR

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üniversite diploması tartışmasına ilişkin Marmara Üniversitesi’ne ve Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sorular yöneltti. Gelen yanıtları değerlendiren CHP’li Hakverdi, “YSK ve Marmara Üniversitesi'ne RTE'nin diplomasını sorduk. Cevap; ‘Var mı desek, yok mu desek? Ne desek’ bilemediler” açıklamasında bulundu.

Marmara Üniversitesi, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin başvurusu üzerine gönderdiği yanıtta, daha önce CHP Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili sorular yönelttiğini ve yanıtların TBMM’ye gönderildiğini bildirdi. Üniversiteden gelen yazıda, “TBMM kayıtları itibariyle verilen yanıtlar kapsamında aleniyet oluşmuştur” denildi.