Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Başbakan Birinci Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Muhammed Bin Nayif Bin Abdülaziz Al Suud’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Naif, baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. İkili görüşmenin ardından düzenlenen tören ile Veliaht Prense Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi. Tevcih törenine Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Veysi Kaynak ile bakanlar Nihat Zeybekçi, Süleyman Soylu, Nabi Avcı, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal katıldı.

VERİLİŞ AMACI


Cumhuriyet Nişanı'nın veriliş amacı Cumhurbaşkanlığının tanımına göre şöyle; Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini, milletlerin birbirine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin başbakanlarına, bakanlarına ve dış temsilcilik mensuplarına verilen madeni altın kaplama semboldür. Bu nişan Bakanlar Kurulun kararı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilir.

Nişan 7 santim çapında ve maden üzeri altın kaplama. Kompozisyonunda ayyıldız motifi ve T.C. harfleri bulunuyor. Nişan 7 santim çapında ve maden üzeri altın kaplama. Kompozisyonunda ayyıldız motifi ve T.C. harfleri bulunuyor.


 

ŞİMDİYE KADAR KİMLERE VERİLDİ?


7 Ağustos 1988 tarihinde 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından oluşturulan ve 2010 yılına kadar hiç kimseye verilmeyen nişan şimdiye kadar 6 isme daha tevcih edildi. İşte Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı verilen isimler; Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ve 30. Hollanda Senatosu Başkanı René van der Linden, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım Tatar Millî Meclisi Eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve İtalya'nın Eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili.