Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'a ayak basar basmaz kendisinin, AKP'lilerin ya da yandaş medyanın geçmişte eleştirdiği ne varsa yaptı, kim varsa onunla görüştü.  Hatta Erdoğan PYD'den plaket aldığı için çok sert eleştirdiği Amerikalı diplomat Brett McGurk ile sıcak bir görüşme bile gerçekleştirdi.


Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

FOTO:DHA - Yandaş medya Brookings enstitüsünü 'paralel' ilan etti ama Erdoğan orada konuşma yaptı.


İşte Erdoğan'ın Washington ziyaretinin ilk iki günü boyunca yaptığı "U dönüşlerinin" bilançosu;

YANDAŞ MEDYA BROOKINGS ENSTİTÜSÜNÜ "PARALEL" İLAN ETTİ; ERDOĞAN ORADA KONUŞMA YAPTI


Yandaş medya ABD'deki Brookings Enstitüsü'nü "paralel" ilan etmiş, enstitünün finansmanının Fethullah Gülen tarafından sağlandığını ilan etmişti. Enstitüde çalışan, aralarında Türklerin de olduğu uzmanların fotoğrafları boy boy yayınlanmış, Brookings'in "paralel" olduğuna ilişkin, "belge" olduğu iddia edilen bir takım çizelgeler yayınlanmıştı.
Erdoğan'ın Washington programına ilk dahil olanlardan biri, Brookings Enstitüsü'ndeki konuşması oldu.

ERDOĞAN TÜRKİYE'DE EN ÇOK TÜSİAD'A YÜKLENDİ; WASHİNGTON'DA KONUŞMA YAPMASI İÇİN HİÇBİR DÜŞÜNCE KURULUŞU KENDİSİNİ DAVET ETMEYİNCE, TÜSİAD ÜYELERİ RİCA-MİNNET BROOKINGS'İ AYARLADI


Erdoğan'ın Washington ziyareti programlanırken, Saray ve Dışişleri seferber oldu. Cumhurbaşkanı için, Washington'da konuşma yapması için bir düşünce kuruluşu aranmaya başlandı. Ancak aralarında Carnegie'nin de olduğu önemli düşünce kuruluşları, Türkiye'de yaşanan son gelişmeler nedeniyle Erdoğan'ın kendi çatıları altında konuşma yapmasını uygun görmediler. Bunun üzerine; Erdoğan'ın dönem dönem çok sert eleştirdiği TÜSİAD devreye girdi. TÜSİAD üyelerinden, Erdoğan'a Washington'da konuşma yapabileceği bir düşünce kuruluşu bulunması için yardım istendi. Sonuçta TÜSİAD üyesi işadamı ve iş kadınlarının devreye girmesi ile Brookings Enstitüsü "rica minnet", Erdoğan'ı ağırlamayı kabul etti.

Erdoğan'ın ABD'deki bir girişimi de Amanpour'a röportaj vermek oldu.

YANDAŞ MEDYANIN "PROVAKATÖR" İLAN ETTİĞİ AMANPOUR'A RÖPORTAJ VERDİ


Gezi olayları sırasında İstanbul'dan yaptığı canlı yayın nedeniyle CNN International AKP'liler ve yandaş medya tarafından "provokatör" ilan edilmişti. Yandaş gazeteciler, Gezi olaylarını programına taşıyan ünlü Amerikalı gazeteci Christiane Amanpour'la "hayali röportajlar" yapıp, ilk sayfadan yayınladılar. Hatta işi, Amanpour hakkında "gerçeğe aykırı haber yaparak, suç işlemeye teşvik", "suçu ve suçluyu övme", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" gibi iddialarla suç duyurusunda bulunmuşlardı.
Erdoğan Washington'a gider gitmez Amanpour'un karşısına geçti, bizzat ona röportaj verdi.

ÖDÜLÜNÜ GERİ VERDİĞİ MUSEVİ TEMSİLCİSİ İLE GÖRÜŞTÜ


Erdoğan, kendisine önce "Musevi Cesaret Ödülü" veren, ancak daha sonra Erdoğan'ın anti-siyonist açıklamaları ve İsrail karşıtı politikaları nedeniyle bu ödülü geri alan kişi, Anti Defamation League (ADL) temsilcisi Abraham Foxman ile görüştü. Foxman, Erdoğan "Musevi Cesaret ödülü"nü 2003 yılında elinden aldığı kişi. Yine Mart 2014'te, Erdoğan'ın Siyonizm karşıtı söylemleri nedeniyle "dehşete düştüm" diyen ve ödülü geri isteyen kişi de Foxman'ın ta kendisi.

FOTO:DHA - Erdoğan, Türkiye-ABD arasında krize neden olan. McGurk ile de görüştü.

PYD'DEN PLAKET ALDIĞI İÇİN ÇOK SERT ELEŞTİRDİĞİ AMERİKALI DİPLOMAT İLE WASHİNGTON'DA BİZZAT GÖRÜŞTÜ


ABD Başkanı Barack Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk, Şubat ayında Kobani’yi “resmen” ziyaret etmiş, Türkiye’nin “terörist” ilan ettiği PYD ile resmi görüşmeler yapmış, eski PKK’lı-yeni PYD’li bir teröristten de plaket almıştı. McGurk'un Kobani ziyaretine en sert tepkiyi Erdoğan göstermiş, aynen şöyle demişti; “Sayın Obama’nın yanında da adı geçen bir ulusal güvenlik temsilcisi. Tam Cenevre’deki görüşmeler sırasında kalkıyor, Kobani’ye gidiyor. Kobani’de sözde bir generalden plaket alıyor. Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi?”

FOTO:DHA - McGurk'un Ocak ayı sonundaki Kobani ziyareti, ABD-Türkiye arasında krize neden olmuştu.


Erdoğan, Washington temaslarında, çok eleştirdiği bu diplomat ile bizzat, yüzyüze görüştü. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Erdoğan'la yaptığı görüşmeye, yanında McGurk ile birlikte gitti.

ABD'YE GİDER GİTMEZ "PYD TERÖR ÖRGÜTÜDÜR" SÖYLEMİNDEN VAZGEÇTİ, WASHİNGTON'A "PYD ARAMIZA GİREMEZ" MESAJI VERİLDİ


Erdoğan'ın Washington gezisinde en keskin dönüşlerden biri ise Suriye/Kürt politikası konusunda oldu. Ankara'da gerek Erdoğan'ın, gerek tüm AKP'li bakanların "PYD terör örgütüdür" söylemi, PYD'ye destek konusunda ABD'ye yönelik ağır eleştiriler, Washington'da yumuşatıldı. Erdoğan'dan hemen önce Washington'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "PYD yüzünden ABD ile küsecek değiliz" dedi.