Yargıtay Konferans Salonu’nda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Özçelik ve Başer jandarma eşliğinde getirildi. Sanıkların avukatları ve yakınlarının da katıldığı duruşmayı, Uluslararası Yargıçlar Birliği eski Başkanı Gerhurd Reissner ile Hollanda Yargıçlar için Yargıçlar Birliği eski Başkanı Gerritjan Van Oven de izledi.

Davanın bugünkü duruşmasında, sanıkların savunmaları alınmadan önce usule yönelik itirazlarda bulunuldu. Avukat Elkan Albayrak, “Erdoğan devam eden yargılamalara müdahale ediyor. Yüksek yargı başkanları siyasi konuşmalara alış tutuyor. Bu durumda sizden nasıl adalet bekleyeceğiz” derken, sanık Özçelik, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bağımsız olmadığını savundu. Dairenin üyelerinin, hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu’nu destekleyenlerin oylarıyla seçildiğini öne süren Özçelik, kendileri hakkında açılan davanın arkasında hükümetin bulunduğunu iddia etti. Özçelik, “Dairenin başkanı ve bir üyesi dışında kalan diğer üyeler hükümetin belirlediği HSYK tarafından atanmışlardır. Bu Dairenin tarafsız ve bağımsız görünmesi imkansızdır. Bu Daire yargılamadan çekilmelidir” dedi.

OĞLAN BİZİM KIZ BİZİM...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gezisine yüksek yargı organlarının başkanlarının katılmasını da eleştiren Özçelik, “Yarın ben meslekten el çektirilmemle ilgili Danıştay’a dava açacağım. Gezilere çıkıyorlar, alkışlıyorlar bunu anlamak mümkün değil. Nasıl güveneceğim ben” dedi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un yüksek yargı kurumlarının da Cumhurbaşkanlığına bağlı olduğuna ilişkin sözlere de atıfta bulunan Özçelik, “Siyasetçiler bir şey isteyebilir, bu talepleri yargı nazikçe reddeder. Yargı dik durmalıdır. Oğlan bizim kız bizim denmesine engel olunması gerekir” diye konuştu.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in programlara katılmasına yapılan yorumlara tepki göstermesini de eleştiren Özçelik, “Yargıtay üyelerinin azaltılmasını öngören düzenleme gündemde. Kazanılmış hak diye bir şey var. Yargıtay’a üye seçilenler 65 yaşına kadar üye olma hakkını kazandı. Nasıl kazanılmış hakkı alırsınız diye açıklama yapmıyor. Sizler bizim tutukluluk taleplerimizle ilgili karar vereceksiniz.  Hükümetin işine gelmeyen bir karar verildiği zaman hadi sürüleceksiniz. Başkan çay toplamaya açıklama yapıyor ama Yargıtay üyelerinin taşraya gönderilmesini sağlayacak düzenlemeye gık demiyor” diye konuştu.

DOSYA AYM’YE GÖNDERİLECEK

Terör örgütü üyeliği suçlamalarının safsata olduğunu savunan Özçelik, görevini kötüye kullanmadığını ifade etti. Suçlamaları kabul etmediğini kaydeden sanık Özçelik, iddianamenin hazırlandığı tarihte kendisine yöneltilen suçlamayla ilgili Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin görevli olduğunu anımsatarak, dosyanın Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun belirleyeceği bir heyetle yeni bir daireye yöneltilmesini istedi.

Dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini, bu süre içerisinde de yargılamanın durdurulmasını talep eden Özçelik, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ndeki Başkan Eyüp Yeşil ve üye Muhsin Şentürk dışındaki diğer üyelerin tarafsızlıklarını yitirdikleri gerekçesiyle reddini istedi.

Dosyanın tamamının bir örneğinin kendisine ve avukatlarına verilmesini talep eden Özçelik, etkin savunma hazırlayabilmesi için de kendisine bir bilgisayar verilmesi talebinde bulundu. Özçelik’in taleplerini sıralamasının ardından heyette bulunan bir üyeyle sanık avukatı arasında sözlü sataşma yaşandı. Daire başkanı da talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Verilen aranın ardından Daire Başkanı, dosyanın tam örneğinin sanıklara ve avukatlarına verilmesine kadar verdiklerini açıklayarak, tahliye taleplerini reddetti. Daire Başkanı, cezaevi yönetimine yazı yazılarak sanıkların savunmalarını bilgisayar ortamında hazırlamaları için gerekli ortamın sağlanmasına karar verildiğini açıklayarak, duruşmayı 13 Temmuz’a erteledi.   ANKA