Fethullah Gülen'in ilk sırada yer aldığı iddianamede, 2 numaralı sanık olarak FETÖ'nün 'İsrail imamı' olduğu belirtilen firari Harun Tokak, 3 numaralı sanık olarak örgütün eski 'MİT ve bürokrasi imamı' olduğu söylenen, halen 'Asya imamı' olarak bilinen firari Murat Karabulut, 4 numaralı şüpheli olarak da Karabulut'un yardımcısı olduğu öne sürülen Uşaklı işadamı Hazim Sesli yer aldı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans sağlayanlara yönelik olarak bir yıldır süren soruşturmanın ardından hazırlanan ve mahkeme tarafından kabul edilen, 13'ü tutuklu 111 sanık hakkındaki iddianamede, darbe girişimine yer verildi.
İLGİLİ HABERABD: Gülen'in ülkeden ayrılmasını önleyecek mekanizmalar varABD: Gülen'in ülkeden ayrılmasını önleyecek mekanizmalar var


Uşak'ta Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2015 yılı eylül ayında başlatıp, 13'ü tutuklu 111 sanık hakkında yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hazırlanan 2 bin 527 sayfalık iddianame, Uşak 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede FETÖ'nün elebaşı, 1 numaralı sanık Fetullah Gülen hakkında 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle nitelikli dolandırıcılık' ve 'Terörizmin finansmanı' suçlamaları yer aldı. Gülen hakkında diğer sanıkların işlediği suçların ceza miktarlarının da eklenmesiyle 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 900 yıl hapis cezası talep edildi.

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimine de yer verilen iddianamede, 'FETÖ/PDY'nin hükümete karşı darbe girişimleri ve cebir şiddet eylemleri' başlığı altındaki bölümde, 17-25 Aralık süreci, MİT tırları soruşturması, 15 Temmuz darbe girişimine değinilerek, asıl amacın yargı, emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yapılanarak 'Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına suikast planlamak, TBMM'yi ortadan kaldırmak, Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' olduğu belirtildi. Darbe girişiminde yaşananlarla ilgili görsel içeriklerin de girdiği iddianamede, FETÖ üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti'nde kaos ortamı yaratmaya çalıştıkları, Fethullah Gülen'in talimatları doğrultusunda hareket ettikleri belirtildi.

ÖRGÜTLENME ŞEKLİ

FETÖ'nün kurulması, işleyişi ve yönetim yapılanmasının yanı sıra, geçen 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili bilgilere yer verilen iddianamede, örgütün 'istişare heyeti', 'mollalar', 'özel hizmet birimi (yargı, emniyet, TSK, MİT, mülkiye, milli eğitim, kritik birim imamları, diğer kurum imamları)', 'dünya imamı', 'coğrafi bölge imamı (Avrupa, Amerika, Asya, Afrika, Avustralya)', 'ülke imamı', 'Türkiye imamı', 'tayin heyeti', 'bölge imamı', 'il imamı', 'ilçe imamı', 'semt imamı', 'mahalle imamı', 'ev imamı', 'ev ablaları', 'talebe imamları', 'serrehberler', 'belletmenler', 'rehber talebeler' 'yatay imamlıklar' adı altında bir teşkilatlanmaya sahip olduğu vurgulandı.

İLK SIRADAKİ ŞÜPHELİLER

Fethullah Gülen'in ilk sırada yer aldığı iddianamede, 2 numaralı sanık olarak FETÖ'nün 'İsrail imamı' olduğu belirtilen firari Harun Tokak, 3 numaralı sanık olarak örgütün eski 'MİT ve bürokrasi imamı' olduğu söylenen, halen 'Asya imamı' olarak bilinen firari Murat Karabulut, 4 numaralı şüpheli olarak da Karabulut'un yardımcısı olduğu öne sürülen Uşaklı işadamı Hazim Sesli yer aldı. Sanıkların örgütün finans kaynaklarını yönettikleri, himmet, bağış, zekat, kurban gibi yöntemlerle topladıkları paraları, paravan şirketler aracılığıyla ABD'ye gönderdikleri iddia ediliyor.

13 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik Eylül 2015'te başlatılan soruşturmada 83 kişi gözaltına alınmış, işadamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklanmış, diğerleri serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında başka şüpheliler hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. DHA