Genelkurmay Başkanı'nın atanma usülü ile, görev ve yetkilerini belirleyen 1324 sayılı kanunda, genelkurmay başkanı olmak için "kuvvet komutanı olma şartı"bulunuyordu. Genelkurmay başkanı, bakanlar kurulunun önerisi ile, Cumhurbaşkanı tarafından "kuvvet komutanlığı yapmış kişiler arasından" atanıyordu.

Ancak yeni KHK ile bu şart ortadan kaldırılarak, genelkurmay başkanının mevcut orgeneral ya da oramiraller arasında, Bakanlar Kurulu önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından atanacağı hükmü getirildi.

ÜMİT DÜNDAR'IN ÖNÜ MÜ AÇILDI?


AKP hükümeti daha önce yasada bulunan genelkurmay başkanlığı için kuvvet komutanlığı yapma şartını "hülle" yoluyla aşmıştı. Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanlığı sayılmayan Jandarma Genel Komutanı iken, dönemin genelkurmay başkanı Işık Koşaner ve diğer kuvvet komutanları görev sürelerinin bitmesinden önce istifa etmişlerdi. Böylece Özel'in "kuvvet komutanı olmaması" nedeniyle, genelkurmay başkanlığının önü kapatılmıştı.

Ancak hükümet Orgeneral Necdet Özel'i bir günlüğüne kara kuvvetleri komutanı olarak atadı. Bu bir günlük kuvvet komutanlığı sonrasında da, yasal şartı yerine getirdiği gerekçesiyle Necdet Özel'i bu kez genelkurmay başkanı olarak atamıştı.

Şimdi bu şartın kaldırılması Ankara kulislerinde, "Orgeneral Ümit Dündar'ın doğrudan genelkurmay başkanı olmasının önü açılıyor" yorumlarına neden oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 1. ordu komutanlığı görevinde olan Ümit Dündar'ın darbe karşıtı çıkışı, darbe girişiminin başarısızlığında büyük rol oynamıştı. Son Yüksek Askeri Şura'da Ümit Dündar Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevine getirilmişti.

Yapılan bu yasa değişikliği ile, orgeneral rütbesinde bulunan Dündar'ın doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasının önü de açılmış oldu. Başbakan Binali Yıldırım, basına yaptığı açıklamalarda, önümüzdeki Kasım ayında bir Yüksek Askeri Şura toplantısı yapılabileceğini açıklamıştı.

Kulislerde, hükümetin Kasım'da yapılacak bu YAŞ toplantısında yeni Genelkurmay Başkanı atayabileceği konuşuluyor.

İLGİLİ HABERSon dakika haberleri... OHAL'de iki yeni kararnameSon dakika haberleri... OHAL'de iki yeni kararname


İLGİLİ HABEREmniyet'te OHAL ihraçlarıEmniyet'te OHAL ihraçları