AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Fethullahçı Terör Örgütü Lideri Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edileceğine inandığını anlatırken, “Fethullah Gülen Türkiye’ye iade edildiğinde ona da uygun bir ada buluruz. Hatta Abdullah Öcalan’la komşu olmasını gönlümden geçiriyorum. Neresi olabilir? Ona en uygun ada; Hayırsız Ada’dır. İmralı’nın hemen yanında ki Hayırsız Ada” dedi. Şahin'in bu açıklamasından sonra gözler Marmara'daki Hayırsız Ada'ya çevrildi.

Gerçek adı Sivri olan adanın ismi Osmanlı padişahı 2. Mahmut döneminde değişmiş. Nedeni ise tarihimizin utanç sayfalarına geçen köpek katliamları.

Bizans'tan beri İstanbul’da her zaman için yüksek olan köpek nüfusundaki artış bazı dönemlerde patlama halini alınca yönetimler çare olarak "toplama kampı" yapılmasına karar vermişler. Ve bu kamp da Marmara Denizindeki Sivri Ada'da kurulmuş.

[caption id="attachment_1328928" align="alignleft" width="880"]Hayırsız Ada'nın ismi oraya terk edilen köpeklerin 'feryadından' geliyor... Hayırsız Ada'nın ismi oraya terk edilen köpeklerin 'feryadından' geliyor...[/caption]

ADAYA İLK KÖPEK GÖNDERİLMESİ 1800'LERİN İLK ÇEYREĞİNDE


İstanbul köpekleri ilk toplu sürgünlerinden birini 19'ncu yüzyılın ilk çeyreğinde İkinci Mahmud zamanında yaşamış. Hükümdar İstanbul'da ne kadar köpek varsa yakalanıp adaya gönderilmesini emredince birkaç gün boyunca şehirde belki de tek bir hayvan kalmayana dek toplanmış.

Halk "Hayvanlara eziyet etmek uğursuzluk getirir başımıza iş açılır köpekleri orada bırakmayalım" diye isyan etmeye başlayınca sağ kalan köpekler alınıp yeniden İstanbul sokaklarına salınmış. Ama halkın bahsettiği 'uğursuzluk' da gelmiş: Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa'nın ordusu Kahire'den kalkıp Kütahya'ya kadar girmiş.

İKİNCİ KÖPEK NAKLİ 1910 YILINDA


1910 yılında 'köpek meselesi'ni çözmeye bu defa da İstanbul'un Şehreminisi yani Belediye Başkanı Suphi Bey soyunmuş.  İstanbul'daki bütün köpeklerin yeniden Hayırsız Ada' ya yollanmasını emredince birkaç gün içinde 80 bin civarında köpek mecburi bir ada yolculuğuna çıkartılmış. O dönem kaleme alınan kaynaklara göre; 80 bin köpeğin feryadı, geceleri İstanbul'dan bile işitilir olmuştu. Sesler birkaç gün sonra kesilmiş çünkü yaşayabilmek için birbirlerini yiyen köpeklerden artık bir teki bile hayatta kalmamış...  İstanbul halkının beklediği uğursuzluk da gecikmemiş. Bu kez Balkan Savaşı patlak vermiş. Tek bir ağacın bile bulunmadığı sadece kayayılıklardan oluşan Sivri Ada tüm bunların ardından halk arasında Hayırsız Ada olarak anılagelmiş.

BİZANS DÖNEMİNDE DE SÜRGÜN YERİ


Eski adı, Yunancada sivri anlamına gelen “Oxia” olan Hayırsız Ada'nın Bizans döneminde de sürgün yeri olarak kullanıldığı biliniyor. Yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki ada, Marmara Denizi'nden çıkan bir dağın sivri ucudur.

[caption id="attachment_1328927" align="alignleft" width="800"]Ada dalış tutkunlarının uğrak yerlerinden Ada dalış tutkunlarının uğrak yerlerinden[/caption]

DALIŞ TUTKUNLARININ UĞRAK YERİ


Hayırsız Ada'nın eski Manastırın tarihi ise 10.yüzyıla uzanıyor. Günümüzde adanın kuzey tarafındaki barınakta kalıpı dalış yapılabiliyor.

İMRALI'YA BİRKAÇ MİL UZAKLIKTA


Ada, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yıllardır tutuklu bulunduğu yüksek güvenlikli İmralı Adası'na ise birkaç mil uzaklıkta bulunuyor. Ada'ya herhangi bir 'resmi' ulaşım sistemi bulunmuyor. Dalış tutkunları ve meraklılar kendi imkanları ile Hayırsız Adası'na gidebiliyorlar.