Aytunç ERKİN / İSTANBUL

Terör örgütü PKK, geçen yılın başından bu yana güçlü olduğu yerlerde halka silah dağıtmıştı. Hainlerin şimdi çatışmanın yaşanmadığı yerlerde halkı silahlandıracağı kabul etmeyenleri ‘işbirlikçi’ ilan edeceği iddia edildi.

Foto: DHA -Terör örgütü YDG-H’nin yerleşim birimlerinden temizlenmesi operasyonu devam ediyor


Terör örgütü PKK ve örgütün gençlik yapılanması YDG-H’nin Güneydoğu’da bazı ilçelerdeki yerleşim birimlerinden temizlenmesine yönelik başlatılan kapsamlı iç güvenlik harekatı sürüyor. Jandarma özel harekât ile polis özel harekât timlerinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı komando ve zırhlı birliklerin desteği ile bir haftadır kesintisiz yürüttüğü müşterek operasyonlar, Şırnak’ın Cizre ilçesiyle Diyarbakır Sur’da yoğunlaştı. Güvenlik güçlerinin önemli ölçüde temizlediği Sur’da, PKK’lıların sokakları kameralarla gözetledikleri görüntü izleme merkezi çökertildi.

DTK VE HDP’DEN 14 MADDELİK ‘ÖZYÖNETİM’ DEKLARASYONU


Bu operasyonlar sürerken içinde HDP’lilerin de olduğu Demok-ratik Toplum Kongresi (DTK) bileşenleri 27 Aralık’ta “özyönetim”i tarif eden bir deklarasyon yayımladı. Oluşturulacak özerk bölgelerde, eğitimden sağlığa her hizmetin öz yönetim meclisleri tarafından verilmesi talep edildi. 14 madde arasında “Özerk bölge yönetiminin denetiminde, yereldeki asayişin tümünü sağlayacak resmi yerel güvenlik birimlerinin kurulması” ifadesi de yer aldı. Bu bildirgeyle birlikte PKK terör örgütünün yeni bir hamle hazırlığı içinde olduğu öğrenildi. Örgütün, çatışmaların olmadığı Güneydoğu’daki bazı il ve ilçelerde halka silah dağıtmayı planladığı, kabul etmeyenlerin de ‘devlet işbirlikçisi’ olarak kabul edileceği belirtildi. Hatta silah dağıtılacak ailelerle ilgili listelerin hazırlandığı ve ‘özyönetim’ modelinin bir ileri aşamaya sıçratılacağı ifade edildi.

Halka silah dağıtılmasıyla ilgili güvenlik güçlerinin dikkat çektiği bir konu da PKK’nın sözde Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan’ın, terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı’na 29 Aralık günü verdiği röportaj... Kalkan şöyle konuşmuştu:

PKK’NIN SÖZDE LİDERİ DURAN KALKAN’DAN İŞARET FİŞEĞİ


“Öz savunma ilanı önemli, geç bile kaldı bence. Halk artık AKP’den umudunu kesiyor, bağını koparıyor. Halk, eylemini büyütecek ve kazanacak. Kürt halkının öz yönetim ve öz savunma direnişi kazanacak! Devrimci-demokratik güçler ortak demokrasi cephesinde birleşip faşizme karşı mücadele yürütmeli.” Kalkan’ın bu açıklamasının da ‘silah dağıtmayla’ ilgili bir işaret fişeği olduğunun altı çiziliyor.

SİLAH ALMAYI KABUL ETMEYEN HALK GÖÇE ZORLANACAK


Askeri istihbarat raporlarına göre, terör örgütü geçen yılın başından bu yana güçlü olduğu yerlerde hem PKK tabanı hem de halkın diğer kesimlerini yoğun bir şekilde bireysel olarak silahlandırmıştı. Örgütün, şehirlere yakın yerlerde silah bölgeleri oluşturduğu da gelen bilgiler arasındaydı. Bu kez yapılması planlan şöyle anlatılıyor: “Daha önce güçlü olduklarını düşündükleri yerlerde konuşlanmışlardı. Sempatizanlar da silah alma konusunda istekliydi. Şimdi ise eylem olmayan, çatışmanın yaşanmadığı yerler hedeflerinde. Hakkari’nin bazı ilçelerinde, Mardin’de harekete geçecekler. Liste hazırlamışlar ve o ilçe ve mahallelerde silahlanmayı kabul etmeyenler ya göçe zorlanacak ya da işbirlikçi ilan edilecek.”