Başbakan Binali Yıldırım, kurmaylarıyla iki gün aralıksız sürecek "Başkanlık" çalışmalarına dün başladı. Son şekli verilecek teklifin Cumhuriyet Bayramı sonrası Meclis’e sunulması planlanıyor. Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya ise yeni anayasa çalışmalarının 15 maddeyle sınırlı olmadığını tam anayasa metni üzerinde çalışıldığını yazdı.

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’ndan (MKYK) başkanlık ile ilgili süreci yürütme konusunda tam yetki almasının ardından 3 gün süren AKP kampında, milletvekillerinin başkanlık ile ilgili görüşlerini dinledi. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nu toplamayan, bugün de AKP’nin TBMM’deki grup toplantısını yapmayacak olan Başbakan Yıldırım, iki gün boyunca yakın kurmaylarıyla başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği teklifine son şeklini verecek.

Habertürk'ün haberine göre; Yıldırım’ın görüşmelerinde 17 Ekim’de TBMM’ye sunulan bütçeye bağlı olarak Anayasa değişikliğinin görüşme takvimi belirlenecek. AKP, 2017 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, Anayasa teklifini de Anayasa Komisyonu’nda ele almayı planlıyor.

BAYRAM SONRASI MECLİS’TE


Teklifin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan sonra TBMM’ye sunulması bekleniyor. AK Parti’nin ilk olarak Cumhuriyet Bayramı’nda teklifi sunmayı planladığı, ancak hem bayramın cumartesi gününe denk gelmesi hem de bayram üzerindeki tartışmaları daha da alevlendirmemek için bayram sonrasına bıraktığı öğrenildi.

BAHÇELİ İLE BİR GÖRÜŞME DAHA


Başbakan Yıldırım’ın teklif TBMM’ye sunulmadan önce MHP ile temasta bulunması, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile bir kez daha bir araya gelmesi bekleniyor.

15 MADDE DEĞİL 99 MADDELİK TAM ANAYASA


Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya ise yeni anayasa çalışmalarının 15 maddeyle sınırlı olmadığını tam anayasa metni üzerinde çalışıldığını yazdı.
İşte Sarıkaya'nın bugünkü köşesinde paylaştığı yeni Anayasa çalışmalarının bilgileri; "Cumhurbaşkanı’nın konuya ilişkin danışmanlarının da bulunduğu çalışma atölyesinde üretilen Anayasalar, öyle ileri sürüldüğü gibi 15 maddeden oluşmuyor. Altını çizerek vurguladığı gibi, “Tam Anayasa metni” konusunda karara varılmış. Ayrıca, Afyonkarahisar’da hafta sonu yapılan toplantıda Anayasa çalışması yapılmamış. Sadece konu hakkında etkin veri sahibi olan Burhan Kuzu sistem hakkında bilgi aktarmış, milletvekillerinin sorularını yanıtlamış. Buna karşın, Anayasa hazırlık atölyesinde üzerinde durulan ancak son şekli verilmemiş iki tam Anayasa taslak teklifi metni var. Yani, mevcut Anayasa’nın üzerinde yazboz yapmadan, yeniden yazılmış Anayasa metinlerinden söz ediliyor. Bunlardan biri 99, diğeri ise 110 maddeden oluşuyor. Ancak AK Parti’de mevcut Anayasa metni üzerinde değişiklik yapılmasının zaman açısından çok daha hızlı olacağını söyleyen de var. Buna karşı çıkanlar ise, Cumhurbaşkanı’nın adının 89’u metinler içinde, 2’si başlıkta olmak üzere 91 yerde geçtiğine dikkat çekiyor. Başkanlık sisteminde kaldırılacak hükümete ilişkin maddelerin yeniden yazılmasının zorunluluğuna da dikkat çekerek yeni Anayasa’yla yola çıkmanın yararlı olacağına vurgu yapıyor. Dolayısıyla mevcut Anayasa üzerinde tek maddeyle “’Cumhurbaşkanı’ ibaresi, sıralı şu maddelerde ‘Başkan’ şekline çevrilmiştir” diye değişikliğin kolayca yapılabileceği vurgulunsa da genel eğilim yazboz yerine yeni bir başkanlık anayasası yapmak yönünde. Yeni süreç daha önce üzerinde uzlaşılan 7 maddelik değişiklikle ilgili süreci de değiştirmiş. Yakın geçmişte 7 maddelik değişikliğin “yeni Anayasa çalışmasını cesaretlendirmesi açısından farklı bir zeminde yürütülmesi ve bir an önce Meclis’ten geçirilmesi” düşüncesi vardı. Bugün ise iki sürecin birlikte yürütülmesinin faydalı olacağına vurgu yapılıyor"