ANADOLU Selçukluları döneminde kullanılan İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan, 'Kadim medeniyetin yol hikayesi' belgeselinin çekimleri için hazırlanan kervan, Iğdır'ın Şerafettin Özer Hanı'ndan yola çıktı. 1926 kilometrelik İpek Yolu'nu kat edecek olan kervan çekimleri, ekim ayında Antalya'da tamamlayacak.
Iğdır'da başlayan 'Kadim medeniyetin yol hikayesi', Erzurum'un Köprüköy ilçesinde tarihi Çobandede köprüsünde çekimlerini sürdürdü. Erzurum'un Kars ve Ağrı karayolunun kenarında bulunan Çobandede köprüsündeki çekimler, vatandaşların ilgi odağı oldu. Kervan projesinin bir belgesel ve kitaptan oluştuğunu söyleyen proje koordinatörü İbrahim Duvarcı, şunları söyledi:
"İkinci durağımız olan Çobandede'yiz. Bu belgesel Türkiye'de 4 K olarak çekilen ilk drama belgesel olma özelliğini taşıyor. Iğdır'dan Antalya'ya olan 1920 kilometrelik Anadolu Selçuklu'nun kullandığı ana İpek Yolunu kat edeceğiz. Kervan güzergahında Anadolu'nun aynı zamanda kadim şehirlerini anlatmak istiyoruz. Çünkü bu bir kadim medeniyetin yol hikayesi. Yol üzerindeki Selçukluyu, kervanları, kervan sarayları, köprüleri ve bu yolun kullanımında sadece kervanının ticaret mallarını değil alimleri, arifleri, ilim adamlarını da taşıdığını sergileyeceğiz. Anadolu Selçuklu döneminde dünyanın merkezi konumunda. Anadolu'da olan, Erzurum, Konya, Kayseri, Divriği, Tercan, Niksar gibi de kandil şehirlerimiz var. Biz aynı zamanda bu unutulmuş medeniyete bir gönderme yaparak yeniden hatırlanmasını sağlamak istiyoruz. Kervan belgeseli Cumhurbaşkanlığı himayesinde Başbakanlık tarafından destekleniyor. Ana sponsor THY, ikinci sponsor da Türk Telekom. Dünya yayın formatında hazırlanan bir belgesel. Belgesel 75 kişilik bir ekiple çekiliyor. Yaptığımız iş klasik bir belgesel değil. Drama, bin bir gece masalları, mesneviden, bostandan ve gülistandan çeşitli hikayeler anlatıyoruz."
Çekimlerde 5 deve, 5 at, 20 keklik ve koyunun bulunduğuna dikkati çeken Belgesel Filmin Yönetmeni Fatih Sezgin, 11 şehirde çekim yapacaklarını belirtti. Belgesel filmin 12 bölümden oluşacağını ifade eden Sezgin, yol hikayesinde Selçuklu medeniyetini anlatacaklarını bildirdi. İpek Yolu üzerindeki Selçuklu tarihi eserleri bir fon gibi kullanacaklarına işaret eden Fatih Sezgin, "Fonda Selçuklu eserleri ama önde bizim medeniyetimizi anlatan biraz kurmaca hikayeleri olan deneysel bir belgesel olacak. Buradan Erzincan'a giderek Mama Hatun Külliyesinde çekimlerimizi yapacağız. Belgesel yarım saatten oluşan 12 bölüm olarak hesaplanıyor. Türkiye ile birlikte birçok ulusal ve uluslararası televizyonda ve festivalde gösterilecek" diye konuştu.
Kervan'ın yapımcılığını Ömer Faruk Çetin'in üstlendiği projede bilimsel danışmanlığını Prof. Dr. Osman Eravşar, yönetmenliği Fatih Sezgin yapıyor. Projedeki metinleri Tacettin Şimşek, Mehmet Balaban, Sadık Yalsızuçanlar'dan oluşan bir ekip kaleme aldı. Projenin larını ise Ahmet Kuş çekiyor.

DHA