Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'daki İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve toplantısında, Teşkilat'a "aidat borcu olmayan" ülkeleri tek tek saydı. Erdoğan, borcunu ödeyenlerin isimlerini, tüm dünyanın izlediği canlı yayında tek tek sayınca,  aidat borcunu ödemeyen ülkeleri de "afişe etmiş" oldu. Ortaya TRT'nin efsanevi dizisi Bizimkiler'deki "yönetici-apartman sakini" sahnelerini aratmayacak anlar çıktı.


Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

 




Zirvenin ev sahipliğini yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir uluslararası toplantıda yapılmayan bir yöntem deneyerek, üye ülkeleri İİT'ye bağış yapmaya çağırdı. Türkiye'nin yaptığı bağış miktarını da canlı yayında açıkladı. Erdoğan, ardından "bağışlarını açıklayacak ülkelerin temsilcileri ellerini kaldırıp, mikrofona bağış miktarını söylesin" dedi. Erdoğan'ın bu önerisine ilk karşı çıkan Suudi Arabistan oldu ve onu diğer ülkeler de izledi.

"BİZ BAĞIŞLARI İKİLİ DÜZEYDE HALLEDERİZ.."


İlk elini kaldıran Suudi Arabistan Maliye Bakanı oldu. Suudi Bakan, "biz bağışlarımızı ikili düzeyde doğrudan İİT'ye yaparız" diyerek, açıktan rakam söylemenin "uygun olmayacağı" mesajını verdi.

Ancak Erdoğan, ortaya attığı sistemde ısrar etti. Bunun üzerine, önce Endonezya, ardından da Kuveyt temsilcileri de söz alarak, Erdoğan'ın yönteminin uygun olmayacağını yine diplomatik bir dille açıkladılar. Endonezya ve Kuveyt temsilcileri de, "yapılacak bağışları canlı yayında açıklamak yerine, ikili düzeyde İİT'ye ileteceklerini" söylediler.
Diplomatik bir dille, art arda gelen uyarılar üzerine, Erdoğan "açıktan bağış açıklama" yönteminden vazgeçmek durumunda kaldı. Ancak durumdan duyduğu rahatsızlığı da ortaya koyan Erdoğan, "Görünen o ki, burada bağışlarını açıklamak isteyen ülke yok. Bizim inancımızda nafile olan ibadetler gizlidir. Farz olan açıktır. Ki diğerlerini de teşvik etsin" dedi.

CANLI YAYINDA AİDAT BORÇLUSU ÜLKELERİ AFİŞE ETTİ


Önerdiği "açıktan bağış açıklama" yöntemi tutmayınca, Erdoğan çareyi teşkilata üye olan, ancak aidatlarını ödemeyen ülkeleri "afişe etmekte" buldu. "Bağış sistemi tamamiyle ortadan kaldırılabilir. Aidat sistemiyle bu iş yürütülebilir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti; "Aidat sistemiyle yürütülmesi halinde de, 56 üye ülkeden borcu olmayan ülkeleri okumak isterim.."

ERDOĞAN, İRAN'I "BORÇLU" İLAN ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'daki İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve toplantısında, Teşkilat'a "aidat borcu olmayan" ülkeleri tek tek saydı.
Erdoğan, borcunu ödeyenlerin isimlerini, tüm dünyanın izlediği canlı yayında tek tek sayınca,  aidat borcunu ödemeyen ülkeleri de "afişe etmiş" oldu.
Aidatını ödemeyen ülkeler arasında "dünyanın en az gelişmiş ülkeleri" arasında yer alan Afrika ülkeleri çoğunlukta ancak "ödemeyenler" arasında, İran da var, Pakistan da, Arnavutluk da, bazı Türki Cumhuriyetler de var. İşte Erdoğan'ın açıkladığı "aidatını ödeyenler" ile afişe ettiği "aidatını ödemeyen" ülkeler;

ÖDEYENLER

Afganistan
Cezayir
Azerbaycan
Bahreyn
Bangladeş
Brunei Daruselam
Mısır
Endonezya
Irak
Kazakistan
Kuveyt
Malezya
Fas
Mozambik
Katar
Umman
Suudi Arabistan
Tunus
Türkiye
Birleşik Arap ermilikleri

İslam İşbirliği Teşkilatı bir apartman olsaydı temsili örnekteki gibi bir ilan asılacaktı...


Arnavutluk
Benin
Burkina-Faso,
Cibuti,
Çad,
Fildişi Sahili,
Filistin,
Gabon,
Gambiya,
Gine,
Gine Bissau,
Guyana,
İran,
Kamerun,
Kırgızistan,
Komorlar,
Libya,
Lübnan,
Maldivler,
Mali,
Moritanya,
Nijer,
Nijerya,
Özbekistan,
Pakistan,
Senegal,
Sierra Leone,
Somali,
Sudan,
Surinam,
Tacikistan,
Togo,
Türkmenistan,
Uganda,
Ürdün,
Yemen,
Suriye (Üyeliği 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen IV. Olağanüstü İTT Zirvesi’nde askıya alınmıştı)