İsrail’in Gazze’ye yardım götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010 tarihinde yaptığı ve 9 kişinin ölümüne neden olan kanlı baskınla bozulan Türkiye- İsrail ilişkileri, dün İtalya'nın başktenti Roma’da varılan uzlaşmayla yeni bir dönemece girdi. İki ülke de ilişkileri yeniden normalleştirmek için kolları sıvadı. Ancak bu tarihi gelişme Türkiye'deki hükümete yakın gazeteleri birbirine düşürdü.

yandas'ZAFER' DEDİLER


Sabah, Akşam, Star gibi hükümet yanlısı gazeteler anlaşma için "Türkiye tarafını oldukça başarılı gösteren" başlıklara yer verirken Akit, Vahdet gibi daha radikal yandaşlar ise söz konusu anlaşmayı ya görmedi ya da yerden yere vurdu.

SABAH MANŞETTEN VERDİ: GAZZE ABLUKASINI TÜRKİYE KALDIRTTI


AKP'nin yayın organı gibi çalışan Sabah gazetesi bugün "Gazze Ablukasını Türkiye kaldırttı" manşeti ile çıktı. Haberde; "İsrail, tazminat ve Gazze ablukasıyla ilgili Türkiye'nin tüm şartlarını kabul etti. Yardım gemilerimiz, büyük sevinç yaşayan Gazze'ye doğru yola çıkıyor" ifadelerine yer verildi. Star gazetesi de gelişmeyi "İsrail tüm şartlarımızı kabul etti" başlığıyla duyurdu. Yenişafak gazetesi ise gelişmeyi "Roma'da Gazze diplomasisi" başlığıyla küçük görmekle yetindi.

vahdet-mansetiAKİT BİRİNCİ SAYFADAN GÖRMEDİ VAHDET 'TEPKİLİ MANŞET' YAPTI


İsrail karşıtlığıyla bilinen Yeni Akit isimli yayın organı, tarihi gelişmeyi birinci sayfadan sade bir anonsla duyururken Vahdet gazetesi ise tavrını en net belli eden yandaş yayın organı oldu. Vahdet gazetesi "reddediyoruz" manşeti ile çıktı.

vahdet-aa-sabah"HAYIR KABUL ETMİYORUZ"


Haberde "Ankara, nedenini bile açıklayamadan, tarihin en faşist İsrailiyle el sıkıştı. Terör devletinin aşağılık ablukasını resmen tanımış oldu. Mavi Marmara unutulacak, İsrail gazını satacak, Filistin'e giden bir lokma ekmek bile İsrail'in onayından geçecek. Hayır! Kabul etmiyoruz" cümlelerine yer verildi.

Eleştirilerini sürdüren gazete "Türk medyasında İsrail sevici yayınları reddediyoruz" diye, Roma'daki gelişmeleri haberleştiren; Anadolu Ajansı, Sabah ve Akşam gazetesi gibi hükümetin yayın organlarını da eleştiri yağmuruna tuttu.