İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz çıkardıkları doğalgazın Avrupa'ya pazarlanması için Türkiye ile ilişkilerin eskisi gibi normale dönmesi gerektiğini söyledi.

[caption id="attachment_1079899" align="alignleft" width="670"] FOTO:Reuters - İsrail Enerji Bakanı Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.[/caption]

Mavi Marmara baskını ve İsrail'in Filistin'e karşı sert tutumuyla son yıllarda kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkileri için İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'den ilginç bir çıkış geldi. İsrailli Bakan, Kıbrıs ve Mısır deniz bölgesinden çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılması için Türkiye-İsrail ilişkilerinin acilen iyileşmesi gerektiğini söyledi.

"TAHMİNİMİZDEN ÇOK FAZLA"


Steinitz, bir Yunan gazetesine verdiği demeçte, "Denizlerimizden çıkacak doğalgaz miktarının, tahminlerimizden çok daha fazla olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle önümüzdeki dönemde İsrail'in münhasır deniz bölgesinde yeni aramalara başlayacağız" dedi.

"Aynı şey Kıbrıs açıklarında bulunan doğalgaz yatakları için de geçerli"  ifadesini kullanan İsrailli bakan, şöyle devam etti; "Bu gazın Türkiye üzerinden Yunanistan'a ve Avrupa ülkelerine  ulaşması için ilk evvel İsrail ile olan ilişkileri eskisi gibi iyileşmeli"

NTV'nin haberine göre; Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis ise Kıbrıs ve İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması için Kıbrıs sorununun çözümünü koşul gösteriyor.