Suçları azaltmayı, suç aletlerini ele geçirmeyi ve suçluların yakalanmasını hedefleyen "Yeditepe Huzur Uygulaması" cuma akşamı, 39 ilçede eş zamanlı olarak yapıldı. Her gün bir ilçede, 2 hafta bir tüm İstanbul'da düzenlenen asayiş uygulaması için 5 bin polis görevlendirildi.  İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan'ın talimatıyla Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından planlanan çalışmaya, Organize Suçlarla Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele, Güven Timleri, Önleyici Hizmetler, Güvenlik, Trafik, Deniz Polisi, Çevik Kuvvet, Kaçakçılıkla Mücadele, Havacılık Şube Müdürlükleri ekipleri ve ilçe polisleri görevlendirildi.

CAN GÜVENLİĞİ VE NEZAKET


Saat 20.00'da başlayan huzur uygulamasını, bizzat Dr. Mustafa Çalışkan ve yardımcıları yönetti. Çalışkan bazı noktalarda kurulan uygulama alanlarını da denetledi. Kritik yerlerde gorevli polis noktalarını da inceleyen Dr. Mustafa Çalışkan, güvenlik tedbirlerinin alınması konusunda polislere uyarılarda bulundu. Çalışkan, görev alan polislerden can güvenliği ve vatandaşlara nazik davranılması konusunda dikkatli olunmasını istedi.

FOTO:SÖZCÜ - Çalışmaya polis helikopterleri de havadan destek verdi. FOTO:SÖZCÜ - Çalışmaya polis helikopterleri de havadan destek verdi.

DÖRT AŞAMA


İstanbul'un huzuru için günlük görevlerinin ardından asayiş uygulamasına katılan 5 bin polis, akşam saatlerinde müdür ve  amirlerinin belirledikleri noktalarda bir araya geldi.  Dört aşamalı uygulama, "yaya" "trafik" "eğlence mekanı" "yat ve tekne" kontrolü şeklinde gerçekleştirildi. Yaya uygulaması  yapan polisler, bir anda umuma açık mekanlara girerek, şüpheli görülen kişilerin, üstünü aradı. Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemi üzerinden suç kayıtlarına bakılan şüphelilerden, arama ve yakalama kararı olanlar gözaltına alındı. Trafik uygulamalarında ise, durdurulan araçların ve sürücülerin evrakları kontrol edildi. Araçlarda bulunan kişilerin üst araması yapıldı ve GBT'lerine bakıldı. Deniz Polisi de lüks yatlar ve teknelere girdi. İstanbul Boğazı ve kıyıda yapılan uygulamada, yat ve teknelerde arama yapan polis ekipleri, şüphelilerin suç kayıtlarına da baktı.

SUÇLULAR YAKALANDI


Gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden uygulamada 34 bin 408 kişinin GBT'sine bakıldı. Haklarında yakalama kararı bulunan 118 şüpheli gözaltına alındı.  Aramalarda ise, 14 tabanca, 9 kurusıkı tabanca, 158 gram uyuşturucu madde, kesici ve delici alet ile hırsızlıktan edinilen eşyalar ele geçirildi. Suç unsurlarıyla yakalanan 58 şüpheli de gözaltına alındı. Trafik ekipleri 8 bin 623 araç sorgusu yaparken 176 bin lira para cezası kesildi. Evrak eksiği olan 95 araç da trafikten men edildi. Eğlence mekanlarına giren polis 792 işletmede arama ve inceleme yaptı. İişetmelerden 45'ine işlem yapıldı.