Sözcü okurlarının 0549 807 27 99 numaralı WhatsApp Hattı'ndan duyurduğu ve İstanbul'un pek çok yerine asılan, üzerinde "Gençlik yeni anayasa istiyor" yazılı afişler son olarak Boğaziçi Köprüsü'ne de asıldı. İstanbul'un pek çok yerindeki üst geçitlerde ve tarihi yapılarda da yer alan afişlerin "izinli mi izinsiz mi asıldığı" ise şimdilik merak konusu.

Turgut ERAT / İSTANBUL

[caption id="attachment_1167306" align="alignleft" width="880"] FOTO:Sözcü WhatsApp hattı[/caption]

Sözcü okurlarının art arda gönderdiği fotoğraflarda o esrarengiz afişlerin üst geçitlere ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bilboardlarda da yer aldığı görüldü. Üzerinde "Gençlik yeni anayasa istiyor" ve "Gençlik başkanlık sistemini istiyor"  yazılı afişler  bir süredir sosyal medyada tartışılıyordu. Afişlerle ilgili genel kanı AKP gençlik kolları tarafından organize edildiği yönünde. Afişlerde yer alan aynı cümleler daha önce de sprey boya ve sticker ilanlarla duvarlarda karşımıza çıkmıştı.

[caption id="attachment_1167307" align="alignleft" width="880"] FOTO:Sözcü WhatsApp hattı -[/caption]

AFİŞLERİ KİM ASIYOR?


Sözcü okurları İstanbul'un pek çok semtindeki duraklara, duvarlara, yerlere sprey boyalarla yazılan sloganın kimler tarafından organize edildiğini soruyor. Üstelik yeni anayasa istemi sadece afiş ve duvar yazılarıyla sınırlı değil. "Genç bir anayasa" isimli sosyal medya hesaplarından da paylaşılan fotoğraflarda sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin pek çok yerine asılan afişlerin fotoğrafları var.

SOSYAL MEDYA HESABI KİMİN?


Gurubun sosyal medya hesabındaki "hakkımızda" bölümünde ise şu cümleler yazıyor "Bizler yeni anayasa isteyen gençleriz! 12 Eylül darbecileri tarafından hazırlanan 82 Anayasası bürokrasinin, yani devletin hesap vermemesi üzerine bir sistem inşa ettiği, demokrasiyi millete bol gelen bir elbise olarak tanımlayan bir zihniyetin ürünü olduğu için, yapılan değişiklikler yeterli olmadı.
Yeni anayasa meselesini memleket meselesi olarak görüyoruz. 1 Kasım genel seçim sonuçlarına göre halkın %97’si mecliste temsil edilirken sivil ve demokratik bir anayasanın yapılması zarurettir. Bu konuda hangi görüşte olursak olalım meclisi teşvik etmek, baskı yapmak, talep etmek ve anayasa sürecine doğrudan katkı vermek yarının Türkiye’sinin sahipleri olan biz gençlerin görevidir. Gençliğin katılımı ile hazırlanan, güçlü Türkiye’yi kuracak, güçlü ekonominin, sosyal adaletin, toplumsal uzlaşmanın temellerini atacak, daha özgür, daha fazla demokrasi getiren, kavgaları bitiren, hukuka güveni inşa eden, vatandaşlarının inançlarına saygılı ideolojisiz bir anayasa istiyoruz. Türkiye’nin tüm gençlerini, hangi görüşten olurlarsa olsunlar kendilerini temsil ettiğini düşündükleri siyasilere yeni anayasa konusunda çağrı yapmaya, baskı yapmaya çağırıyoruz. Darbe anayasası ile yönetilmeyi hak etmiyoruz."