Piyasa değeri 46 milyon lirayı bulan külçeler, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderildi. Filmlere konu olacak operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne (İEM) bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (İMP) ekipleri gerçekleştirdi.

Şenol GEZER / İSTANBUL

7 Ocak'ta İEM'e telefonla ulaşan kimliği belirsiz bir kişi, yurda kaçak yollarla saf alüminyum sokulduğunu ve yine kaçak yollarla komşu ülkelerden birine gönderileceğini bildirdi. İstanbul 9. Sulh Ceza Mahkemesi'nden alınan karar doğrultusunda soruşturma başlatan İMP timleri, 34 KPL 60 plakalı aracın Kapalıçarşı'da kuyumculuk yapan Erol A.'ya ait olduğunu belirledi. Şüpheli Erol A.'ya yönelik kısa süreli teknik ve fiziki takip, 11 Ocak'ta sonlandırıldı. Fatih Nöbetçi Savcılığı'ndan alınan operasyon izni doğrultusunda, aynı gün harekete geçen İMP timleri, ihbara konu, kırmızı renkli binek aracı Mecidiyeköy'den itibaren takibe aldı.

ŞİFRELİ ÇANTADAN ÇIKTI


Adım adım yürütülen izleme, saat 16.20'de Fatih, Millet Caddesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde son buldu. Trafiğin yoğunlaştığı bir anda şüpheli aracı "makas yöntemiyle" sıkıştıran Mali Şube ekipleri, sürücü Erol A.'yı gözaltına aldı. Araçta arama yapan dedektifler, bagajda siyah bir çanta buldu. Şifreli kilidi olan çantayı açan İMP görevlileri, her biri 2 kg ağırlığında 13 adet alüminyum külçe ele geçirdi.

GRAMI BİN 700 EURO


Vatan Caddesi'ndeki İMP Merkezi'nde sorguya alınan kuyumcu Erol A., "Zenginleştirilmiş alüminyumları soyadını bilmediğim 'Yunus' adlı bir arkadaşım bıraktı. Kilo fiyatı 4 bin lira. Bu fiyattan satışa sunacaktım. Elimde, nereden getirildiğini gösteren bir belge ve fatura bulunmuyor" dedi. Füze başlığı yapımında kullanılacağı değerlendiren saf alüminyum külçelerinden biri, incelenmek üzere Küçükçekmece'deki Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Nükleer Araştırma Merkezi'ne gönderildi. Yapılan ilk incelemede külçelerin yüzde 97 alüminyum, demir, nikel ve silisyum içerdiği bildirildi. Yüzde yüz saf alüminyumun gramı bin 700 Euro'dan satışa sunulduğu öğrenildi.