MASAK eşliğinde mini defteri inceleyen Mali Şube, 34 şüpheliyi gözaltına aldı. Polis, adı yakalanacaklar listesinde bulunan Gülen'in sağ kolu olarak bilinen Mustafa Ö. ve Bank Asya'nın ortaklarından Ali Ç.'yi evinde bulamadı. Her ikisinin de Pensilvanya'ya kaçtığı iddia edildi.
operasyon

Operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı (İEM) Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (İMP) ekipleri, şafak vakti gerçekleştirdi. Terör örgütü FETÖ/PDY'nin mali ağını ortaya çıkaran süreç polisin şüphesiyle başladı.  İhbar üzerine harekete geçen İMP timleri,  Maltepe'de adı "Saklı gizli" anlamına gelen Pinhan adlı bir restaurantı teknik ve fiziki takibe aldı. İzleme devam ederken yine şüphe üzerine durdurulup aranan otomobilden yakılmaya götürülen ve 3 bin 500 kişinin adının yer aldığı bir "mali kayıt defteri" çıktı. Bağışlar, gayri resmi harcamalar ve para transferlerinin yer aldığı defteri detaylıca inceleyen MASAK ve İMP yetkilileri, örgütün aralarında "Kıta Sorumlusu" ile "Türkiye Mali Sorumlusu"nun adlarının da bulunduğu 65 şüpheliyi bir bir belirledi.

İMAMLAR KAÇMIŞ!


İşte bu tespitler üzerine, İstanbul, Konya ve Kırklareli'nde FETÖ'ye yönelik şafak operasyonu düzenlendi. Önceden belirlenen adreslere giren İMP ekipleri, 34 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin bulunduğu adreslerin yanı sıra 7 şirket ve 1 dernekte arama yapan dedektifler, çok sayıda dijital belleğe ve dökümana el koydu. Gözaltına alınan örgüt üyeleri, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Şüpheliler daha sonra Vatan Caddesi’ndeki İMP Merkezi'nde sorguya alındı. Adları yakalama listesinde yeralan ve FETÖ/PDY'nin 2 numarası olduğu iddia edilen Mustafa Ö. ile  "Türkiye Mali Sorumlusu’" olduğu belirtilen Ali Ç.'nin diğer imamlar gibi adreslerinde bulunamadığı belirtildi. Örgüt imamlarının, illegal yollardan yurtdışına çıkmış olabileceği ifade ediliyor.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?


Şüphelilerin, FETÖ'nün Mısır Arap Cumhuriyeti’ndeki okullarına 9 milyon dolar aktardığı, "burs", "kurban" ve "himmet" adı altında toplanan bin 590 çek ile toplam 8 milyon 721 bin 316 TL’yi 6 ayrı hesap üzerinden Asya Katılım Bankası nezdinde akladıkları iddia ediliyor.  Arama yapılan 7 şirketin 60 milyon TL’lik usulsüz işlemde yer aldığı da belirtildi. Gözaltına alınan şüpheliler, "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanunu'na Muhalefet", "Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama", "Nitelikli Dolandırıcılık", "Çek Kanunu'na Muhalefet", "Yardım Toplama Kanunu'na Muhalefet" ve "Bankacılık Kanunu'na Muhalefet"le suçlanıyor.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Öte yandan Siirt Emniyet Müdürlüğü tarafından, Siirt dahil 6 ilde eş zamanlı yürütülen FETÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınan 8 şüpheli bu akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi.