Operasyon kapsamında TSK'ye ait tank birlikleri Suriye'ye girdi, IŞİD'in kontrolündeki Cerablus'a, Özgür Suriye Ordusuyla birlikte ilerlemeye başladı. İşte, Fırat Kalkanı operasyonu konusundaki tüm merak edilen unsurlar...

*OPERASYONUN AMACI NE?

Fırat Kalkanı operasyonunun amacı, Türkiye'nin Suriye sınırını boydan boya "terörist unsurlardan" temizlemek. Bu çerçevede ilk hedef IŞİD. Ancak IŞİD tek hedef değil; AKP Hükümetinin "PKK'nın uzantısı terör örgütü" ilan ettiği YPG-PYD unsurları da "terörist" tarifine giriyorlar.

*TSK'YA AİT KAÇ TANK SURİYE'YE GİRDİ?

Bölge kaynaklarına göre, sınırı geçen tank sayısı 15 kadar. Bir o kadar da, yani 15 tane de zırhlı personel taşıyıcının sınırı geçtiği ifade ediliyor.

*MEHMETÇİK SURİYE'DE NE YAPACAK?

Zırhlı Personel Taşıyıcılar ile Suriye'ye giren mehmetçik sayısı 150 ila 200 civarında. Bunlar istihkam ve muhabere bölükleri. Görevleri ise, IŞİD'in sınırda mayınladığı alanların temizlenmesi, bölgenin bombanın tuzaklardan arındırılması.

*OPERASYON SADECE CERABLUS'LA MI SINIRLI?

Fırat Kalkanı operasyonunun başlama noktası Cerablus. Ancak operasyonun daha geniş kapsamlı olduğu ifade ediliyor. Bu çerçevede, Mare'den Cerablus'a kadar olan 70 kilometrelik sınır alanının Suriye tarafının "terörist unsurlardan arındırılmasından" bahsediliyor. Mehmetçik, destek görevi yaparak, 70 kilometrelik bu alanın Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçmesine yardımcı olacak.

İLGİLİ HABERIŞİD'e karşı 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladıIŞİD'e karşı 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladı

*MEHMETÇİK SURİYE'DE NE KADAR KALACAK?

Ankara'daki hükümet yetkilileri, bu konuda herhangi bir süre telafuz etmekten kaçınıyorlar. "Sınır terör unsurlarından arındırılana kadar" gibi ucu açık ifadeler kullanmayı tercih ediyorlar.

*KAÇ ÖSO SAVAŞÇISI OPERASYONA KATILIYOR?

Fırat Kalkanı operasyonunun planlanması aşamasında Cerablus bölgesinde 3 bin kadar Özgür Suriye Ordusu savaşçısı bulunuyordu. Ancak operasyon kararı alındıktan sonra, Türkiye üzerinden bölgeye 2 bin kadar daha ÖSO unsurunun geçmesi sağlandı. Böylece ÖSO savaşçılarının sayısı 5 bine ulaştı.