2008 yılından bu yana Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanan İşçi Bayramı'na İzmir’de de katılım yüksek oldu. Sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan on binlerce kişi Gündoğdu Meydanı'nda toplandı. İşçi Bayramı'nda laiklik ve demokrasi vurgusu öne çıktı. İzmir'deki bayram coşkusuna gölge düşüren olaylar da yaşandı. HDP Grubu arasında terör örgütü PKK'nın ele başı Abdullah Öcalan'ın posteri taşındı. Sahnedeki sendikacı ve dernek temsilcileri arasında bulunan Dersim Dernekleri Federasyonu temsilcisi, mikrofondan "Seyit Rıza'nın torunlarıyız" sloganı attı. Peşi sıra yaşanan bu iki olay gerilime neden oldu. Buna karşılık olarak "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atan Vatan Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği grupları, protestoda bulunarak alanı terk etti. 
 
Gökmen ULU / İZMİR
izmir-1-mayıs-880-2
 

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

 
İzmir'deki kutlama yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. İzmir Emniyeti dört bin polisi görevlendirdi. Miting alanı bomba detektörleri ve özel eğitimli polis köpekleri ile arandı. Alsancak Mahallesi ve Kordon araç trafiğine kapatıldı. Çöp kutularının kaldırıldığı Gündoğdu Meydanı'nın çevresi polis bariyerleri ile örüldü. Çevredeki binaların tepesinde özel harekat polisleri konuşlandırıldı. Polis, tekneler ile denizden, helikopter ile de havadan denetim yaptı. Alana giriş noktalarında üst araması yapıldı. 
izmir-1-mayıs-880-3
 

ONBİNLER LAİKLİĞE SAHİP ÇIKTI

 
Katılımcılar üç koldan Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Bu yıl laiklik ve demokrasi  hassasiyetinin öne çıktığı görüldü. Katılımcılar "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları attı. Alanda davul ve zurnalar ile halaylar çekildi, türküler söylendi. Tertip komitesi tarafından hazırlanan bildiride laiklik ve demokrasi savunmasının yanısıra, taşeron sistemi, esnek çalışma, kıdem tazminatı uygulamaları, işçi ölümleri, istismar ve kadına yönelik şiddet de protesto edildi.
izmir-1-mayıs-880-4
 

ÖCALAN VE SEYİT RIZA GERİLİMİ


İzmir'deki kutlamalara gölge düşüren olaylar da yaşandı. HDP Grubu, bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterini açtı. Sahnedeki sendikacı ve dernek temsilcileri arasında bulunan Dersim Dernekleri Federasyonu temsilcisi, mikrofondan "Seyit Rıza'nın torunlarıyız" sloganı attı.
izmir-1-mayıs-880-5

Peşisıra yaşanan bu iki olay gerilime neden oldu. Buna karşılık olarak "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atan Vatan Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği grupları, Eğitim-İş sendikası grupları ve çok sayıda vatandaş protestoda bulunarak alanı terk etti. 1937 yılında, devletin köylülere dağıttığı toprakları zorla ele geçiren, İngilizler ile işbirliği yaparak Türkiye Cumhuriyeti'nde karşı isyan hareketi başlatan aşiret lideri olarak tanınan Seyit Rıza lehine atılan slogan tepkiye neden oldu.