Gökmen ULU / İZMİR

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik eleştirisine İzmir'den büyük tepki geldi. İzmirliler sosyal medya hesaplarındaki profil görünümlerini Atatürk fotoğrafları ve laiklik mesajları ile donattı. İzmir halkı bu akşam görkemli bir eyleme imza attı.  Vatandaşlar Üçkuyular'dan Mavişehir'e kadar tüm İzmir Körfezi boyunca el ele tutuştular. Kilometrelerce oluşan insan zinciri eylemi meşalelerin yakılması ile birlikte tam bir görsel şölene dönüştü.

FOTO: DHA FOTO: DHA


İZMİR’İN RUHUNA YAKIŞAN EYLEM'

Laikliğe saldırıyı protesto ve eylem çağrısını geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel yapmıştı. Eyleme İzmir'deki sivil toplum kuruluşlarının tamamına yakını da destek verdi. Yapılacan eylemin CHP’nin değil, İzmir’in eylemi ve laikliği sahiplenmesi anlamına geldiğini söyleyen Yüksel, “5 Mayıs Perşembe akşamı tüm İzmir Halkı'nı, laikliğe ve cumhuriyete sahip çıkmak, bu değerlerimize saldıranlara en iyi cevabı  vermek için, evlerine en yakın sahil bandına çıkarak insan zincirine katılmaya çağırıyorum ”

FOTO: DHA FOTO: DHA


LAİKLİĞE SALDIRIYA BÜYÜK CEVAP

Eylemin İzmir’in ruhuna ve duruşuna çok yakışacağını belirten Yüksel, 'Bugün oturdukları  tüm koltukları Atatürk’e ve onun kurduğu cumhuriyete borçlu olanlar, içlerindeki cumhuriyet ve laiklik düşmanlığını sık sık dışarı vurup, cumhuriyetimizin harcı olan laikliğimizi yok etme planlarını utanmadan, sıkılmadan açıkça dile getirebiliyorlar. Bu gaflete düşenler anlaşılan o ki, bu milletin içindeki Atatürk sevdasını, cumhuriyete olan bağlılığını ve laik düzene olan inancını hiçe saymaktadırlar. İşte biz İzmirliler olarak, bu hiçe sayışa, laikliğe saldıranlara en büyük cevabı İzmir’den vermek için yola çıktık. İlk eylemimiz 30 Nisan’da başlattığımız ve 8 Mayıs’a kadar sürecek olan her gün saat 21.00'deki 1 dakikalık ışık açma-kapama eylemi oldu. Ardından sosyal medya hesaplarımızın profil sayfalarını ve kişisel fotoğraflarımızı  Atatürk resimleri ve laiklik hakkındaki avatarlarla süsledik. Bu eylem ve protestolarımıza halen destek veren İzmirli hemşehrilerimize gönülden teşekkür ediyorum' diye konuştu.
izmir-3-dha

STK'LARDAN BÜYÜK KATILIM

Yüksel “Türkiye’de ne zaman laikliğe, cumhuriyete, demokrasiye bir saldırı olsa tüm gözler CHP’nin vereceği tepkiye odaklanıyor. Bizler de tarihten gelen ve milletin bize yüklediği bu misyonun gereğini yaparak elbette ki vatandaşlarımızın beklentisini karşılayacak girişimlerde  bulunuyoruz. Laiklik için insan zinciri de, bize bu misyonu yükleyen İzmirlilerle birlikte gerçekleştireceğimiz eylemdir. Bu akşam saat 21.00’de sahile inerek laikliğe sahip çıkmak için bu eylemi sahiplenen birçok kurum var. DİSK, KESK, KAMU-İŞ TÜRK-İŞ, Tabip Odası, Eczacılar Odası, TEMAD, Atatürkçü Düşünce Dernekleri, spor kulüplerimizin taraftarları, iş dünyasının dernekleri ve hemşehri dernekleri gibi, daha burada sayamadığım birçok kurum ve kuruluş, tabii ki evlerinden çıkarak kendilerine en yakın vapur iskelesine, sahil kenarına gidecek 7’den 77’ye tüm İzmirlilerle birlikte, laikliğe sahip çıkmak için Güzelbahçe’den, Mavişehir’e kadar olan sahil bandında el ele verecek ve 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganını birlikte atacağız' ifadelerini kullandı.

KAHRAMAN NE DEMİŞTİ?

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır” diyerek, “Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım” şeklinde konuşmuştu.

Kahraman, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’ndaki konferansta sarf ettiği sözler çok tepki çekmişti.

Anayasa kitapçığını gösteren Kahraman, “Bu Anayasa değişmeli. Bir başlangıç kısmı var; üzüyor beni. 34 tane ‘ve’, 22 tane ‘virgül’, 7 tane ‘noktalı virgül’, 7 ‘paragraf’ ve 1 ‘nokta’. 2 sayfa süren bir başlangıç kısmı. Dünya anayasalarında böyle bir başlangıç yok. Lisanı da güzel değil. Birinci kısmında hürriyeti verir. Maddenin hemen ikinci kısmında ‘ancak, şu kadar ki, fakat’ diyerek hürriyeti geri alır. Niye? Çünkü bir darbe anayasasıdır. 61 de böyledir. 82 de böyledir” şeklinde konuştu.

“LAİKLİK YENİ ANAYASADA OLMAMALIDIR”

1982 Anayasası’nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini belirten Kahraman, şöyle devam etti:
“Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye’de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım.”

“LAİKLİK OLMAMALI YENİ ANAYASA’DA VE DİNDAR BİR ANAYASA OLMALI”

Bazı ülkelerdeki anayasalarda dini ibarelerin bulunduğunu söyleyen ve örnekler gösteren Kahraman, “Peki niye biz Müslüman bir ülke olarak, dinden kendimizi arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Niye? İslam İşbirliği Örgütü’ne kayıtlıyız, üyesiyiz, kurucusuyuz. İslam Kalkınma Bankası’nda varız. Bir İslam ülkesiyiz. Nedir yani? Neden? Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı” dedi.