Ancak siyasi iradenin darbe girişimi sonrasında Jandarma'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması konusundaki niyet beyanları göz önüne alındığında, en büyük sürpriz Jandarma'da yaşandı.

Ankara kulislerine göre, hükümet Jandarma'yı İçişleri Bakanlığı'na bağlamaya kararlı görünmesine rağmen, YAŞ'tan çıkan karar Jandarma'nın TSK içinde kalmaya devam edeceğinin işareti olarak algılandı.

Bu algının oluşmasına da, Jandarma Genel Komutanlığı'na dört yıldızlı bir general, orgeneral Yaşar Güler'in atanması neden oldu.

Kulislere göre, hükümet Jandarma'yı İçişleri Bakanlığı'na bağlamaya karar verseydi, bu kuvvetin başına daha düşük rütbeli bir askerin atanması yolunu seçerdi.

DAHA BÜYÜK DEĞİŞİM HAZIRLIĞI MI?

Ancak yine Ankara kulislerinde, komuta kademesinin 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde planlandığı şekilde gelişmesinin, TSK'da darbe büyük değişim yapılana kadar, mevcut sistemle devam edilmesinin kararının tezahürü olabileceği de konuşuluyor.

Buna gerekçe olarak da, 15 Temmuz darbesinin bastırılmasında kilit rol oynayan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın Genelkurmay 2. Başkanı yapılması gösteriliyor. Kulislere göre, Genelkurmay karargahına gelecek olan Orgeneral Dündar, TSK'nın yeni yapılanmasının da mimarı olacak.

İLGİLİ HABERYAŞ kararları açıklandıYAŞ kararları açıklandı