Başkan yardımcısı Joe Biden'in Türkiye temasları sonrası ABD'nin, Suriye'de Esad sonrası için bir planlama yaptığı ve bu plan çerçevesinde, Türkiye ile Rusya'yı da aynı masa etrafında buluşturmayı hedeflediği ortaya çıktı. Siyasi parti temsilcilerinin Biden ile yaptığı görüşmeye katılan CHP Mersin milletvekili Fikri Sağlar SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, "Obama ve Biden, Kasım ayına kadar Suriye konusunun çözümünü hedefliyor" dedi.

Foto: DHA -Joe Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaklaşık 2.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti


Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

Edinilen bilgiye göre Başkan yardımcısı Biden'in İstanbul temaslarında, Suriye konusu da ön plana çıktı. Biden, Obama'nın ve kendisinin görev süresinin yakında dolacağını ve 2016 Kasım ayına kadar Suriye konusunu çözmeyi hedeflediklerini söyledi. ABD, Suriye için çözüm sürecinde, Türkiye ve Rusya'nın da ortak bir zeminde buluşmasını öngörüyor.

18 AY SONRA SEÇİM


ABD, Suriye’de çatışmaların sona ermesini ve uzlaşmaya dayalı bir geçiş hükümeti kurulmasını amaçlıyor. Ay sonunda Cenevre'de yapılması planlanan görüşmelerde de bu konu ele alınacak. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 20 ülke daha önce Viyana’da toplanarak, Suriye’de siyasal çözüm için takvimli yol haritasını ortaya koymuştu. Buna göre, Şam hükümeti ve muhalefet önce geçiş hükümeti oluşturacak 18 ay içinde de seçime gidilecekti.

''BİZ 200 YILDA BURAYA GELDİK''


Biden'in Türkiye temaslarında İŞİD'i ''Dünyanın en önemli sorunlarından biri'' olarak nitelediği de bildirildi. PKK ile PYD'yi ayrı tutan ve PYD'yi terörist örgüt kabul etmeyen Biden'in ''PKK ise terör örgütüdür. Barzani'de PKK'dan rahatsız'' dedi.

ABD'nin göçle kurulan tek ülkesi olduğunu ve 72 milletin bir araya geldiğini söyleyen Biden, Türkiye'deki Güneydoğu sorununun da zamanla çözüme kavuşacağına inandığını söyledi. ''Biz 200 yılda bugünkü noktaya geldik'' diyen Biden, siyasi parti temsilcileri ile görüşmesinde bir anısını da anlattı ve ''Amerika'da çok ırkçı bir isim vardı. Hiç bir fikrimiz uyuşmazdı. Bir gün birlikte yemek yedik, konuştuk. Sonra ailece tanıştık. Birleşme noktalarımızı ve ayrışma noktalarımızı ortaya çıkardık. Sorunları böyle çözdük'' dedi.