Kamu Başdenetçisi (ombudsman) Nihat Ömeroğlu, Güneydoğu’da yaşanan olaylar nedeniyle çok sayıda şikayet başvurusu aldıklarını ancak bölgeye gidemediklerini açıkladı. Ömeroğlu, “Şimdi oraya gidilecek durum yok. Oralar biraz sakinleştiği zaman Diyarbakır, Siirt ve Mardin’e gitmeyi planlıyoruz” dedi.

Veli TOPRAK/ ANKARA

FOTO:DHA- Ömeroğlu Güneydoğu için “Şimdi oraya gidilecek durum yok. Oralar biraz sakinleştiği zaman Diyarbakır, Siirt ve Mardin’e gitmeyi planlıyoruz” dedi.


Ömeroğlu TBMM Anayasa Komisyonu üyelerine kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Güneydoğu’da yaşanan olaylar hakkında kendilerine şikayetler geldiğini anlatan Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, konuyla ilgili bakanlıktan bilgi istediklerini söyledi.
Ömeroğlu, “Şimdi oraya gidilecek durum yok. Oralar biraz sakinleştiği zaman Diyarbakır, Siirt ve Mardin’e gitmeyi planlıyoruz” ifadesini kullandı.

4 KIRMIZI ÇİZGİ


Ombudsman, 2013-2015 yılları arasında birey ve tüzel kişilerden 19 bin 300 başvuru aldıklarını açıkladı. Kurumun ‘inceleme yapamadığı’ konuları sıralayan Ömeroğlu, bunların Cumhurbaşkanının kararları, yasama faaliyete ilişkin işlemler, yargı yetkisinin kullanılması, TSK’nın sadece askeri nitelikteki faaliyetleri olduğunu kaydetti.

CHP’li Bülent Tezcan, “Yasaya göre Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemleri inceleyemiyorsunuz. Peki Cumhurbaşkanlığı’nın, tutum ve davranışları kurumunuzun denetim yetkisi kapsamında mı?” sorusunu yöneltti. Ömeroğlu, “Bize bu konuda herhangi bir şikayet gelmedi. Bireysel başvuru olmadığı için şu anda bir değerlendirmede bulunmam hem sizlere saygısızlık olur, hem de yasanın bana vermediği yetkiyi kullanmış olurum” cevabını verdi.

OTOBÜS ALACAK PARAMIZ YOK!


Yetkileri az olduğu için bekledikleri başvuruyu alamadıklarını kaydeden Ömeroğlu, maddi sıkıntılarını ise “Dizayn edilmiş bir otobüsle illeri dolaşarak şikayetleri alabiliriz. Bunu yapmak istedik ama bizim bu otobüsü alacak bütçemiz yok. Diyarbakır’da büro kurmayı planladık ancak son yaşananlardan sonra kuramadık.” diye aktardı.