Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Türkiye’nin gözlerini çevirdiği ve 59 gündür terör örgütü militanlarıyla çatışmaların devam ettiği Şırnak’ın Cizre İlçesi’nden, Ankara’ya örgütün ‘kurtarılması’ için kesin talimat verdiği “Mamo” ve “Rozan” kod adlı teröristle birlikte aynı düzeyde olan başka bir teröristin öldürüldüğü bilgisi ulaştırıldı



Emniyet birimleri, gerçek kimlikleri bilinen üç kişinin DNA incelemesini yaptırdıktan sonra bu durumun netleşeceğini söylediler. Güvenlik güçlerine göre teröristlerin, HDP yetkililerine göre “yaralıların” bulunduğu öne sürülen Cudi Mahallesi’ndeki 23 numaralı evin bodrum katında olduğu bilinen “Mamo” ve “Rozan”ın, bu evin yakınında sokak arasında güvenlik güçleriyle girişilen çatışmada öldürüldükleri bildirildi. Bu kişilerin tanınmasını önlemek için teröristlerin cesetlerini yaktıkları da Cizre Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından Ankara’ya ulaştırılan bilgi arasında yer aldı.
Yakılan kişilerin “Mamo”, “Rozan” ve ismi gizli tutulan diğer örgüt lideri olduğuna ilişkin şüphe oluşmasında da çatışma sırasında bu kişilerin M-16 silah kullanmalarının neden olduğu belirtildi.

M-16 SİLAHI KULLANDILAR


Örgütün sıradan militanlarının Kalaşnikof silahı kullanmalarına rağmen, öldürülen üç kişinin çatışırken M-16 kullandıkları anlaşıldı. Teröristlerin, arkadaşları tarafından örgüt açısından önemli olan kişileri tanınmaması için yakıldığı, emniyet yetkilileri tarafından öne sürüldü. Öldürülen kişilerden alınan DNA örneklerinin incelenmesi sonucu teröristlerin gerçek kimliğine ulaşılacak. “Mamo” kod adlı teröristin Muş nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
Örgütün Kandil’de bulunan merkezinin “Ne pahasına olursa olsun onları sağ çıkartın” dediği üç teröristin kaçmak için 23 numaralı binadan, yaklaşık 30 metrelik tünelle başka bir binaya geçip oradan kaçmak için çaba gösterdikleri bildirildi. Tartışma yaratan binaya ise henüz girilmediği, binanın etrafında çember oluşturulduğu, herhangi bir kişinin buradan kaçmasının da mümkün olmadığı bildirildi. Cizre’de vatandaşların daha önce markete, camiye, eczaneye gitmelerine izin verilirken, geçen cumartesi günü “kesinlikle sokağa çıkılmaması” istenmişti. Dün bu yasak gevşetildi ve öğle saatine kadar marketlere gidişlere izin verildi. Vatandaşların önemli bir bölümü parasız kaldığı için marketlerden veresiye alış-veriş yapabiliyor.

İDİL’E ASKERİ BİRLİK SEVKİYATI


Şırnak’a bağlı Cizre ve Silopi’den sonra, güvenlik güçleri İdil İlçesi’nde operasyona hazırlanıyor. Cizre’ye 29 kilometre uzaklıkta bulunan 25 bin nüfuslu ilçeye Cizre’den askeri birlikler kaydırılmaya başlandı. İdil ilçesinde bulunan öğretmenlerin ayrılmalarına izin verilmiş, ikinci yarıyıl dönemi öğretmenlerin ayrılması nedeniyle başlayamamıştı. Bu hazırlıkların geniş kapsamlı operasyonların işareti olduğu, yığınak yapılmaya başlanmasıyla da bu hazırlıkların önemli bir aşamasına geldiği bildirildi. İlçede sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi bekleniyor.