Kamil ELİBOL/SÖZCÜ
 
 
MHP’de muhaliflerin merakla beklediği 15 Mayıs kongresi çıkmaza girdi. İki ayrı mahkeme, kongre sürecinin durdurulması kararı verdi. Bu durumda MHP’de kongre yapılıp yapılmayacağı Yargıtay kararına kalmış görünüyor.
 
 
MHP’de muhaliflerin topladığı imzaların ardından Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi kongrenin olağanüstü toplanmasını kararlaştırmış ve çağrı heyeti atamıştı. Bu heyet de 15 Mayıs günü kongre yapılmasını kararlaştırmıştı.
 
 
15 Mayıs kongresinde muhalifler tüzük değişikliği yaparak seçimli kurultaya kapı açmak istiyordu. Böylelikle Meral Akşener, Sinan Ogan, Ümit Özdağ gibi isimler, Devlet Bahçeli’ye karşı Genel Başkan adaylığı için yarışacaktı. Ancak Tosya ve Gemerek mahkemelerinin ‘’Kongreyi durdurma’’kararı bu süreci etkiledi.
 
 
SÖZ YARGITAY’DA
 
 
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, mahkemenin kurultay sürecini tedbiren durduğunu açıkladı. Öztürk, Gemerek ve Tosya'da açılan davalarda, Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin atadığı kayyum heyetinin kararlarına ihtiyati tedbir konulduğunu duyurdu.
 
 
Muhaliflerin bu iki karara ancak Yargıtay’da itiraz hakkı bulunuyor. Bu nedenle 15 Mayıs kongresinin iptal edilmesi ve sürecin uzamasına kesin gözü ile bakılıyor. 15 Mayıs kongresi yapılamayacak ve Yargıtay süreci beklenecek. Genel Merkez Ankara mahkemesinin kongre kararının ardından temyize gitmişti.
 
 
OĞAN SERT ÇIKTI
 
 
Muhalif adaylardan Sinan Oğan karara tepki gösterdi ve ‘’Hangi mahkeme bize uygun düşüncesiyle mahkemelerden karar çıkarma gayreti var. Genel başkan adayları gelişmeyi değerlendireceğiz.  Tüzük kurultayı, yeterli miktarda ülkücünün imza vermesiyle genel merkezin kabul etmesi gereken bir taleptir. MHP’yi PKK’lıların gerisinde bırakmış bir yapı var. Buna itiraz etmeyelim mi. Ülkücüler buna itiraz ediyor." dedi.
 
 
 
MHP, BUGÜNLERE NASIL GELDİ?
 
 
1 Kasım'daki seçimde MHP'nin aldığı yenilgi, iç çekişme yarattı. Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener, MHP lideri Devlet Bahçeli'ye karşı lider adayı oldu. Muhalifler, olağanüstü kongre için delegeden imza topladı. Ardından da kurultay süreci mahkemeye taşındı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 3 kişilik çağrı heyeti atadı ve MHP'nin kongreye gitmesine karar verdi.
 
 
Bunun üzerine MHP yönetimi, mahkeme kararını temyiz etti. Temyiz istemi henüz sonuçlanmadı. Kararı 18. Hukuk Dairesi verecek. Temyiz süreci devam ederken Çağrı Heyeti, tüzük kongresinin 15 Mayıs saat 10.00’da Büyük Anadolu Oteli’nde yapılmasını benimsedi.
 
 
Muhaliflerin kongre hazırlığı sürerken, bazı MHP delegeleri Sivas Gemerek ve Kastamonu Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'ne  kurultay sürecinin durdurulması için dava açtı. İki mahkeme, olağanüstü kurultay kararına ihtiyati tedbir kararı koydu.
 
 
Bu karar ile olağanüstü kurultay süreci durdu. Mahkeme kararının uygulanması durduğu için Yargıtay süreci beklenecek. MHP'deki olağanüstü kurultayın yapılıp yapılmayacağı ve yapılırsa ne zaman olacağı Yargıtay'ın kararına bağlı.