Dokunulmazlık oylamasının ikinci turunda CHP sürpriz yaparak 'evet' oyu vermesi anayasa değişikliği teklifinin referanduma gerek olmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe girmesini sağlayacak. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ilk turdaki 'hayır' oyundan vazgeçerek 20 milletvekilinden 'evet' oyu vermesini istediğini belirtti.

4 MADDEDE ÖZETLEDİ

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’in, CHP’li yetkililerden edindiği bilgiye göre, TBMM’de dün sabah başlayan son oylamalar öncesinde Kılıçdaroğlu ve kurmayları şu değerlendirmeleri yaptı:

1-) İlk tur oylamaları, AKP ve MHP’nin tavrı 'evet' oylarının 330 altına düşmeyeceğini gösterdi.

2-) 330-367 arasındaki ‘evet’ oyu sayısı, ‘zorunlu referandum’ anlamına geliyor. CHP destek vermezse 330 aşılacağı için, AKP ve MHP’nin tavrı referandumu kaçınılmaz yapacak. Olası bir dokunulmazlık referandumu öncesinde tarafların atacağı adımlar, yüksek gerilim hattındaki Türkiye’yi daha sıkıntılı günlere taşıyabilir.

3-) Diğer taraftan, zorunlu dokunulmazlık referandumu ile birlikte, Cumhurbaşkanı’nın beklediği ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini içeren bir anayasa değişikliğinin de aynı gün referanduma götürülmesi ihtimali var. MHP, partili cumhurbaşkanlığı konusunda da AK Parti’ye destek verebilir, haliyle iki sandıklı referandum gündeme gelebilir. Partili cumhurbaşkanlığı, aynı safta duracağı dokunulmazlığın kaldırılması referandumunun rüzgârından destek bulabilir.

4-) Tartışmalar sırasında AKP’nin anayasa değişiklik teklifinin ‘toptancı bir yaklaşım’ ile ele alındığı, birçok yanlışı bünyesinde barındırdığı, hatta anayasaya aykırı olduğu, AKP'lilerin de arasında bulunduğu birçok kesim tarafından kabul gördü. Teşhir etme amacı hasıl oldu.

"KENDİ SİYASİ GELECEĞİMİ TEHLİKEYE ATTIM"

Edinilen bilgiye göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu 4 gerekçeyi sıralayarak, 20 CHP milletvekili ile temasa geçti ve “‘Evet oyu vererek bu oyunu bozun” görüşünü iletti. Kılıçdaroğlu, destek istediği milletvekillerine, “Kullanacağınız ’evet’in anlamı şu: Dokunulmazlık kalkacak. Kalkınca da ben ve başka CHP’liler yargılanacağız. Belki de bir yıldan fazla ceza alacağım ve siyaset yapmamın önü kesilecek. Ancak, AKP’nin ‘referandum’ kumarı, ülkenin geleceğini karartacak sonuçlar yaratacak. Türkiye’nin geleceği için kendi siyasi geleceğimi riske attığımın farkındayım” dediği öğrenildi.