Gülseli KENARLI - Yaşar KAÇMAZ İSTANBUL, (DHA)  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş DİSK`in 15. Olağan Genel Kurulu`na katıldı.  Kılıçdaroğlu, genel kurulda yaptığı konuşmasının başında genel kurulda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu`nun protesto edilmesini değerlendirerek, şunları söyledi:

“Davet ettiniz geldik. Elbette ki Türkiye`nin sorunlarını burada tartışacağız. Ama Sayın Genel Başkan az önce konuşurken, keşke Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı burada olsaydı ben de onun önünde bunları ifade edebilseydim. Siyasete girerken hep şunu söyledim, `doğruları söylemeye devam edeceğim. Ne denirse densin doğruların arkasında duracağım. Mademki konuklarımızı buraya davet ettik, o konukları dinlemekte hepimizin görevidir. Keşke tepkiyi göstermeseydiniz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı en azından kıdem tazminatı konusunda ne düşünüyor , neleri söyleyecek, hep beraber dinlemiş olurduk. Belki de sizi mutlu edecekti, belki sizi üzecekti. Belki Sayın Genel Başkanın doğrudan doğruya ona söylediklerini işçinin neler beklediğini söylediklerinde o da duymuş olacaktı. Bu fırsatı kaçırmış olduk. Keşke bu fırsat kaçmamış olsaydı.

“SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ`Nİ BİLE KAÇIRMAK ZORUNDA KALDIKö
Bir dış politika izlediniz, gidecektiniz Suriye`ye, 24 saat içinde Halep`e gideceklerdi, Şam`a gideceklerdi. Oraları alacaklardı, Emevi Camii`nde namaz kılacaklardı. Ne oldu biz gitmedik, 2.5 milyon Suriyeli geldi. Süleyman Şah Türbesi`ni bile kaçırmak zorunda kaldık. Bunları her yerde anlatacaksınız ki ülkenin içinde bulunduğu açmazı hep beraber birlikte değerlendirelim ve birlikte bir çıkış yolu oluşturalım yakalayalım. Bugün Türkiye Cumhuriyeti, Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşıyor. İçeride bu krizleri yaşıyoruz. İşsizlik geldi 10.5`lara dayandı. Bu resmi rakamlar. Yılın 15 gününde işi olana, `senin işin var` diyorlar, onlar bu rakam dahil değil. 6 milyonun üzerinde işsizimiz var, 17 milyonun üzerinde yoksulumuz var. Sendikalaşmanın önündeki en büyük engel ne diye sorarsanız? En büyük engel işsizliktir. Taşeron işçi korkusunda sendikaya üye olamıyorsa, korkusundan `benim de haklarım var` sözcüğünü ağzına alamıyorsa burada ciddi bir sorunumuz var demektir."

 

"BİZ BİRLİKTE OTURUP KONUŞABİLİRİZ, KENDİ SORUNLARIMIZI KENDİMİZ ÇÖZEBİLİRİZ. AMA SİLAHIN KONUŞTUĞU YERDE SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ."
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bir konuda açık ve net olacağız. Bütün siyasi partiler terör konusunda açık ve net, teröre karşı olduklarını söyleyecekler. Terörü kendi ülkemizde istemiyoruz, terör istenmez. Terörün amacı yılgınlık yaratmaktır, masum insanları öldürmektir. Son 6 ayda 270`in üzerinde şehidimiz geldi. 19 yıldır bir yılda bu kadar insan ölmedi. O nedenle hepimiz terör konusunda açık ve net olmalıyız. Çok net tavır takınması lazım. Bir insanlık suçudur terör. Biz birlikte oturup konuşabiliriz, kendi sorunlarımızı kendimiz çözebiliriz. Ama silahın konuştuğu yerde sorunlar çözülmez. Hepmizin bunun bilincinde olması lazım. Biz hiçbir zaman Doğu`daki, Güneydoğu`daki yurttaşlarımız ikinci sınıf yurttaş görmedik. Oraya en çok milletvekili gönderen biziz, en çok yardım gönderen biziz. Biz sadece o bölgeye değil, biz Ezidilere de yardım gönderdik, Türkmenlere de, hem Suriye hem de Yayla Dağı`na gönderdik."

“BENİ MAHKEMEYE VERECEKLERSE BÜTÜN BELGELERİ ÖNLERİNE KOYACAĞIM HAKİMİN"
Kılıçdaroğlu, “Biz insanı seviyoruz, insanı yüceltmek istiyoruz. İnsanın sorunlarını çözmek istiyoruz. `Ama eline silah alacağım ben sorunu çözeceğim`. Bugün eline silah alanlar başkalarının politikalarını Türkiye`de uyguluyorlar. Buna karşı da bu ülkenin bütün insanlarının açık ve net tavır takınması lazım. Bu hükümet yani Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti terör örgütüne açıkça yardım ve yataklık yapmışlardır.
Bakın açık söylüyorum bir şey söyleyemiyorlar. Beni mahkemeye vereceklerse bütün belgeleri önlerine koyacağım hakimin. Kent merkezleri silah deposuna dönüştürülürken valiye talimat veriyorsunuz `dokunma, şuna dokunma, buna dokunma`. Şimdi kalkmışlar şehitler üzerinden kahramanlık yapıyorlar. Siz şehitler üzerinden kahramanlık yapamazsınız. Sizin böyle bir hakkınız yok. O şehitler sizin şehitleriniz değil. Bizim yeniden silkinmeye ihtiyacımız var" dedi.
Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından salondan ayrıldı. CHP lideri çıkışta bazı DİSK üyeleriyle de çektirdi. DHA