Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, IŞİD tarafından atılan roketlerle bugüne kadar 18 kişinin yaşamını yitirdiği Kilis’te öncelikli olarak çocuklu aileler olmak üzere tüm vatandaşlara, rehberlik, rehabilitasyon ve psikoterapi hizmeti sunacaklarını söyledi. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, sabah saatlerinde beraberinde bakanlık yetkilileri ile birlikte Kilis’e geldi. Ramazanoğlu’nun ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da Kilis’e gelerek eğitim konusuna ilişkin görüşmeler yaptı. Bakan Ramazanoğlu, Valilik binasında AKP Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger ve kentte görevlendirilen 50 sosyolog, psikolog, sosyal destek uzmanı, çocuk psikologu ile toplantı yaptı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Sema Ramazanoğlu, 50 uzman ile birlikte kente gelerek çalışmalara başladıklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un geçen hafta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından IŞİD’in saldırılarına maruz kalan Kilis’te sosyal anlamda çalışmalar yapılacağını anlattığını hatırlatan Bakan Ramazanoğlu, kentteki tüm ailelerle görüşeceklerini ancak önceliklerinin okul çağındaki çocuklu aileler olacağını kaydetti.


TÜM AİLELERE PSİKOTERAPİ


Bakan olmasının yanı sıra psikolog olarak da aileleri ziyaret ederek görüşmeler yapacağını kaydeden Sema Ramazanoğlu, hayata geçirdikleri Aile Sosyal Destek projesi (ASTEP) ile her ailenin bir sosyal danışmanı olacağını vurgulayarak şöyle dedi:

“Burada ailelerimizi birlikte ziyaret edeceğiz. Temel çalışma noktamızı rehberlik ve psikoterapi içeriyor. Öncelikli hedef kitlemiz; çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılarımız ve tüm aile bireyleri. Bu çerçevede ailelere rehberlik hizmetleri, sosyal yardımlar, sağlık hizmetlerinin koordinasyonu,eğitimin koordinasyonu, ekonomik sorunların nasıl aşılacağı çocuklarla ilgili gerginlik ve terörle ilgili oluşmuş kaygıların giderilmesi amacıyla psikoterapi yapılacak. Önümüzdeki hafta içerisinde de Ankara’da organize ettiğimiz bazı psikolog hocalarımız ve kendi bürokratlarımızla buraya eğitime gelinecek. Sahada çalışma sürerken bir taraftan internaktif hizmet içi eğitim vereceğiz. Haziran’ın 16’sına kadar 16 psikolog Kilis’te kalıcı personel olarak istihdam edilecek. Türkiye projesi dediğimiz ASTEP projesiyle bu süreçte 1500 psikolog, pedagog, sosyolog arkadaşları istihdam ediyoruz. Bu yıl sonuna doğru 1500 kişi daha alacağız. Hedefimiz 2023 yılına gelindiğinde 20 milyon ailesi olan Türkiye’nin 20 bin aile danışmanı olan bir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak.”


PEKİ PSİKOTERAPİ NEDİR?

Uzmanlık alanı insan psikolojisi ve ruh sağlığı olan Nöropsikiyatri İstanbul Hastanesi'nin internet sitesinde yapılan psikoterapinin tanımı şu şekilde;

Yanlış İnanış

 Yakın arkadaşlarla ya da akrabalarla konuşmak gibi bir sohbet şeklidir.
 

Psikoterapide Asıl Amaç

 
Psikoterapide asıl amaç rahatlatmak, neşelendirmek, hak vermek değildir.
 
Beraberce üzülmek ya da kişinin üretemediği çözümü doğrudan bulup empoze etmek değildir. Psikoterapi ortamı, kişinin kendini tanıması ve çözümlerine ulaşabilmede gerekli psikolojik zeminin oluşturulmaya çalışıldığı bir ortaklıktır.

 

Gerçek Olan

 
Psikoterapi; bu konuda gereken eğitimi almış bir klinik psikolog/psikiyatr ile "psikiyatrik hastalık/psikolojik temelli" sorunlarının çözümü için kendisine başvuran danışan, hasta, çift, aile ve gruplar arasında gerçekleşen "tedavi amaçlı işbirliği-iletişim" sürecidir. Psikoterapide "belirli bir teori ya da paradigmaya dayanan, planlanmış bir tedavi yaklaşımı" vardır ve psikoterapist bu yaklaşımın eğitimini almış bir uzmandır. Bu özelliğiyle psikoterapi; diğer "danışmanlık, destek, koçluk, kişisel gelişim vb." süreçlerden ayrılır.
 
Psikoterapi sorunun niteliğine göre bireysel, çift/evlilik terapisi, aile terapisi, ya da grup terapisi şeklinde uygulanabilir. Çoğu psikoterapi teknikleri yöntem olarak "karşılıklı konuşarak" iletişimi kullanır. Bazı psikoterapi türlerinde de İletişimde araç olarak yazmak, çizim, sanat terapisi, drama (rol yaparak, kurgulanan belli kişiyi/nesneyi canlandırma) yada müzik kullanılabilir.
 
Çocuk psikiyatrisi alanında örneğin; oyun terapisi, çizim, drama sıklıkla kullanılan tekniklerdir, Tüm psikoterapi tekniklerinin ortak yönü; bir teoriye dayalı ve amaca yönelik olarak yapılandırılmış olmalarıdır. Ve hepsinde amaç; bireyin kendini gözlemleme kapasitesini ve kendine ilişkin farkındalığını artırmak, sorunlarının kaynağında ya da devamında kendi rolünü görmesini ve çözüm için gerekli zihinsel ve davranış değişikliklerini gerçekleştirebilmesini sağlamaktır.
 

Psikoterapistin vazifesi:

 
Psikoterapi ortamı biraz da denizciliğe benzer. Hayat denize, kişinin hayatta kapladığını varsaydığı yer gemiye, kişi kaptana, terapist ise kılavuz kaptana benzetilebilir. Kişi kendi hayat gemisini kullanmakla yükümlüdür çünkü kaptan odur ve sorumluluk ona aittir. Ancak gemisini kullandığı alanda başka gemiler ve hayat denizinde fırtınalar, girdaplar ve su altında göremeyeceği çıkıntılar olabilir. Burada devreye kılavuz kaptan yardımı yani terapist girer. Kişinin hayat denizinde gemisini minimum risklerle güvenli denizlere ulaştırmasında kılavuzluk yapar. Özellikle bu yönüyle hayat dümenine yeni geçmiş olan çocuk ve gençlerde uygulanan terapiler tedavide büyük öneme haizdir.