Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, dün Ankara'da Meclis'teki darbe komisyonuna ifade verdikten sonra uçakla Diyarbakır'a hareket etti. Başkan Kışanak Diyarbakır Havaalanı'nda akşam saatlerinde uçaktan indikten sonra polis tarafından gözaltına alındı. Aynı saatlerde Eş Başkan Fırat Anlı da konutuna gelen jandarma tarafından gözaltına alındı.


 

BAŞSAVCILIK'TAN KIŞANAK VE ANLI AÇIKLAMASI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın, “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma”, Eş Başkan Fırat Anlı’nın ise, “Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik” eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruşturmalar kapsamında gözaltına alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada;

"Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2015/45832 sayılı dosyasında, PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma (TCK m.314/2) suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, sözde Demokratik Özerkliğin ilan edildiği Demokratik Toplum Kongresine katılmak ve burada olağan üye sıfatıyla örgüt lehine konuşma yapmak, PKK/KCK silahlı terör örgütünün çağrısı ve talimatları doğrultusunda Diyarbakır ilinde düzenlenen nevruz etkinliklerinde terör örgütü lehinde söylemlerde bulunarak özerklik çağrısı yapmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı adına tescilli resmi araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak, yine yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. çok sayıda eylemine yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak gözaltına alınmıştır.

Yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/32488 sayılı dosyasında ‘Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik’ (TCK m. 302/1) eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, Diyarbakır ili Dicle ilçesinde PKK/KCK silahlı terör örgütünün amacı ve talimatları doğrultusunda, 2014 yılında yapımına başlanıp, 05/11/2015 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu bir askerin şehit edilmesi ile sonuçlanan eylem bütünlüğü içerisinde ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik ve Anayasal düzenin dışında özerk yönetim ilan eden PKK/KCK silahlı terör örgütünün üyelerine ait sözde şehit mezarlığını yapmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait araç ve gereçleri tahsis etmek ile kamu kaynaklarını kullanarak, terör örgütü üyelerinin sözde şehitliğinin korunması ve muhafazası yönündeki eylemlerine ve silahlı terör örgütünün talimatları doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak ve benzeri eylemlere yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Fırat Anlı da gözaltına alınmıştır. Her iki soruşturma kapsamında mahkemeden alınan kararlar doğrultusunda yapılan arama ve el koyma işlemleri devam etmekte olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir" denildi.

[caption id="attachment_1468892" align="alignnone" width="880"]Arama yapılan belediye binasının önünde çok sayıda polis ekibi yer aldı. Arama yapılan belediye binasının önünde çok sayıda polis ekibi yer aldı.[/caption]

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir terör soruşturması kapsamında gözaltına alındıkları öğrenilen Kışanak ve Anlı, Emniyet Müdürlüğü'ne götürüdü.

İLGİLİ HABERGülten Kışanak: Ekrem Dumanlı 'Hükümet bizi kandırdı' dediGülten Kışanak: Ekrem Dumanlı 'Hükümet bizi kandırdı' dedi

BELEDİYE VE EVLERDE ARAMA YAPILDI

Bu sırada, aralarında HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Çağlar Demirel ile yaklaşık 50 kişilik partili bir grup da belediye önüne gelerek, içeriye girmek istedi. Ancak polis, gruba izin vermedi. Polis Kışanak ve Anlı'nın evlerinde arama yaptı.

[caption id="attachment_1469292" align="alignnone" width="1000"]FOTO: DHA/ Aramalar sırasında DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP'li vekiller ile polisler arasında arbede yaşandı. FOTO: DHA/ Aramalar sırasında DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP'li vekiller ile polisler arasında arbede yaşandı.[/caption]

İLGİLİ HABERGültan Kışanak ve Fırat Anlı neden gözaltına alındı? Başsavcılıktan açıklama Başsavcılıktan açıklama


KIŞANAK VE ANLI'NIN EVLERİNDEKİ ARAMA SONA ERDİ

Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından evleri ile belediye binasında arama başlatılmıştı. Kışanak’ın Kayapınar ilçesi 75 Metre Yol üzerinde bulunan evindeki arama tamamlandı.

aramalar-1

Yaklaşık 2 saat süren aramada polis, evde bulunan 2 bilgisayar, hafıza kartları ve bazı kitapları alarak, incelemek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’nın evindeki aramadan ise hafıza kartları ile CD’ler incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Ayrıca güvenlik ekipleri Anlı'nın evinin önünde park halinde bulunan makam aracında da arama çalışması yaptı.

DBP: KAYYUM ATAMA UYGULAMALARININ BAŞKA BİR AŞAMAYA ULAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ


Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel merkezi, üyeleri olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Fırat Anlı'nın gözaltına alınması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kayyım atama uygulamalarının bir örneğini bu akşam son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyemizin Eş Başkanlarına yönelik gözaltı uygulamasıyla başka bir aşamaya ulaştığını görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

DBP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, uzun süredir partilerine bağlı belediyeler üzerinden gelişen baskıların, Kayyum atama uygulamalarının bir örneğinin bu akşam son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına yönelik gözaltı uygulamasıyla başka bir aşamaya ulaştığını görüldüğü belirtilerek, "AKP'nin sivil darbesi olarak gerçekleşen bu uygulamaya karşı halkımızla beraber en güçlü tutumu göstereceğiz. Hükümet bu uygulamalarından dönünceye ve bu akşam gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımız Gültan Kışanak ve Fırat Anlı başta olmak üzere tüm belediye eş başkanlarımız serbest bırakılıncaya kadar sürekli bir mücadele ve eylem içerisinde olacağız. Darbeci AKP ve faşist cephe seçilmiş halk iradesini teslim alamayacaktır" denildi.

DHA