Sürücüler dikkat! Kış lastiğine geçmek için bugün son gün... Araçlarına kış lastiği takmayanlar için ceza ise 602 Lira... Kışın artan trafik kazaları için sürücülerin yoğun önlem alması gerekirken her sene ihmaller yüzünden yüzlerce vatandaş hayatını kaybediyor. Peki, kışın araç kullananlar neler yapmalı? Sürücülerin araçta neler bulundurması gerekiyor?

KIŞIN ARAÇ KULLANIMI


Kış Koşullarına Uyum Sağlanması

Kış şartları motorlu araç sürücüleri için zorlayıcı olabilir.Kış koşulları tahmin edilemeyebilir ve aracınız ve sürüş becerileriniz açısından ekstra gereksinimlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kış koşullarında araç kullanmak için çok iyi hazırlıklı olduğunuzdan emin olunuz ve araç hızınızı daima yol ve hava koşullarına göre
ayarlayınız.

Kışın Araç Kullanımı için Hazırlık Yapılması

Dikkatli olun, yavaşlayın ve kontrollü olun – Kış mevsiminde araç kullanımı için gerekli olan üç temel kuraldır. Kış mevsiminde, yolu ve hava koşullarına göre araç kullanılmalıdır. Aniden fren yapmak zorunda kalacağınız durumlara karşın önünüzdeki araç ile aranızda güvenli bir takip mesafesi sağlayınız.

Hazırlıklı Olun- Aracınız Hazır mı?

Aracınızı kış koşullarına hazırlamak amacıyla bakımını yaptırın. Kış koşullarının aracınızın lastik, akü, kayış, hortum, radyatör, yağ, lamba, fren, egzoz sistemi, kalorifer/buz çözücü, cam sileceği ve ateşleme sistemi gibi elemanlarını zorunlu muayene ettirmeyi beklemeyin.

Aracınızın mekanik açıdan kış koşullarına karşı hazır olduğundan emin olunuz. Yakıt deponuzu yeterli düzeyde doldurunuz- deponuzun en azından yarısını doldurmanız tavsiye edilmektedir.

Yola Çıkmadan Önce Hazırlıklı Olun!

Araç kullanırken hareketinizi kısıtlamayacak rahat giysiler tercih edin. Aracınızı terk etmek zorunda kaldığınızda, sizi sıcak tutacak giysiler tercih etmelisiniz. Uzun mesafeli bir yolculuğa çıkacaksanız güzergahınızı önceden planlayınız. Varış noktanız ve tahmini varış süreniz gibi bilgileri bir kişiyle paylaşın.
Yola çıkmadan önce hava ve yol koşullarını kontrol ediniz. Seyahatiniz için ekstra süre ayırabilir veya koşullar iyileşene kadar bekleyebilirsiniz. Yerel/bölgesel meteoroloji web sitelerini kontrol etmeniz seyahatiniz ile ilgili kararlar almanıza yardımcı olacaktır.

Konu ile ilgili detaylı bilgi, KGM web sitesi www.kgm.gov.tr adresinde, güzergah analizi programı ile yol kullanıcıların en uygun güzergahı ve alternatiflerini, kapalı yolları, güncel yol durumunu, görsel olarak sorgulayabilirsiniz. Seyahat güzergahı hakkında, 0312 415 88 00 veya 0312 425 47 12 nolu telefonlardan veya ücretsiz ALO159 hattından bilgi alınız. Aracınız ile ilgili bir problemle karşılaştığınızda, yaralanma olasılığına karşı aracınızda kalmanızı tavsiye ederiz.

Sürücüler cep telefonu veya diğer elle kullanılan cihazları kullanacağı zaman trafiği engellemeden yolu terk etmeli ve yasalara uygun bir şekilde park etmelidir. Sürücülerin seyir halindeyken elle kullanılan cep telefonu veya diğer iletişim ve eğlence cihazlarını kullanarak konuşması, mesaj atması, yazı yazması, arama yapması veya eposta göndermesi yasaktır.

Aracınızın rezervuarında yeterli miktarda ön cam yıkama suyu bulunduğundan emin olunuz. Ayrıca, aracınızda ekstra su bulundurabilirsiniz. Araç camı, lambası, aynası ve üst kısmındaki kar ve buzu temizleyiniz. Aracınızı çalıştırdıktan sonra, yüksek düzeyde görüş netliği sağlamak için araç camının içindeki buğunun temizlenmesini bekleyiniz.

Kış mevsimi başlamadan önce araç lastiklerini kontrol ettiriniz. Soğuk havada lastik hava basıncı düşeceğinden, lastik basıncını sıklıkla kontrol ettirmeyi unutmayınız. Ayıca, lastiklerinizin yerinden oynamadığından emin olmak için her bir lastiğin bijonunun sıkılığını iki kere kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu işlem özellikle mevsimine göre kış ve dört mevsim lastiğini değiştiren araç sahipleri için önemlidir.

Araç lastiklerinizin durumu da son derece önemlidir. Aşınmış veya zarar görmüş lastikler güvenli sürüş kabiliyetinizi etkileyebilir. Lastiklerin, diş derinlikleri en az 1.5 mm olmadan önce değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Yapılan çalışmalara göre, 3 mm derinliğindeki bir lastik dişi ıslak bir kaplamadaki aracı, 1.5 mm derinliğindeki bir lastik dişine göre %25 oranında daha kısa bir mesafede durdurabilir. Sürücüler, araç lastiklerini değiştirmeleri gerekip gerekmediğini tespit etmek amacıyla lastik üzerinde yer alan aşınma gösterge
işaretini kontrol etmelidir. Araç lastiklerinin tümünde, lastiğin diş blokları arasında küçük kauçuk çizgi şeklinde bir aşınma göstergesi yer almaktadır. Lastik dişi aşınarak aşınma göstergesi ile aynı düzeye geldiğinde, lastik aşınma sınırına ulaşmış demektir ve karlı veya yağmurlu havalarda yeterli çekiş sağlamayacağı için değiştirilmelidir.

Geniş ve yüksek performans lastikleri de dahil olmak üzere dört mevsim lastikleri bazı bölgelerde yeterli olabilir ancak karlı bölgelerde kullanımı uygun olmayabilir. Araç sahiplerinin kış lastiği kullanmaları tavsiye edilmektedir. Kış lastikleri karlı ve buzlu yollarda daha iyi bir çekiş gücü, frenleme ve direksiyon hakimiyeti sağlar. Dört adet kış lastiği takılması araç kullanımında daha fazla kontrol ve denge sağlar. Farklı dişlere,
büyüklüğe ve imalata sahip tekerlekleri asla karıştırmayınız.

Araç Kaydığında Kontrolünün Geri Kazanılması

Kaygan bir yol yüzeyinde aracın direksiyon hakimiyeti kaybolduğunda patinaj meydana gelir. Patinaj aracın ön, arka veya dört tekerleğinde meydana gelebilir. Patinajların çoğu yol veya trafik koşullarına göre çok hızlı araç kullanılması nedeniyle meydana gelir. Ani veya sert fren yapma, kurbda çok hızlı seyretme veya çok ani bir şekilde hızlanma, aracınızın kaymasına ve hatta yuvarlanmasına yol açabilir.

Aracınız kaydığında, direksiyonu kayma yönüne göre yönlendiriniz. Bunun için direksiyonu aracınızın yönlenmesini istediğiniz doğrultuda yönlendiriniz. Ancak, direksiyonu aşırı derecede yönlendirmemeye dikkat ediniz. Aracınız buzlu bir yüzeyde düz doğrultuda kaydığında, boş vitese geçiniz veya debriyaj pedalına basınız.

Kışın Araç Kullanımı – Seyir Halinde Uyulması Gereken Kurallar

Takip Mesafesi

Kaygan bir yolda durmak daha uzun sürer. Dolayısıyla, önünüzdeki araçla aranızda yeterli mesafe bırakmak önemlidir. Normal sürüş şartlarındaki güvenli takip mesafesi kuralı, iki saniye kuralıdır.

İki Saniye Kuralı:

1. Yolun ilerisinde yer alan yol işareti gibi bir işareti gösterge olarak seçin.

2. Öndeki aracın arka bölümü işareti geçerse, “seksen sekiz, seksen dokuz” şeklinde sayın.

3. Aracınızın ön bölümü işarete ulaşırsa, saymayı bırakın. Eğer işarete “seksen dokuz” sayısını saymadan önce ulaşırsanız, aracı çok yakın bir mesafeden takip ediyorsunuz demektir.

Kış aylarında ve özellikle kötü hava koşullarında, iki saniye kuralını iki kere uygulayınız.

Karlı Yollar

Yol üzerinde bulunan sertleşmiş kar kitlesi buz kadar kaygan veya düz ve yumuşak olabilir. Sulu kar yolların çamurlu olmasına yol açabilir. Yoğun çamur kitlesi aracınızın tekerlek yuvasına yerleşebilir ve direksiyon hakimiyetinize etki edebilir.

1. Araç kullanırken uzağa bakınız, bu şekilde yolunuzun üzerindeki tehlikeleri fark edebilirsiniz ve tepki vermek için yeterli süreniz olur.

2. Sürüşünüzü yol ve hava koşullarına göre ayarlayınız.

3.Yavaşlayınız ve aracınızın kaymasına neden olacak ani direksiyon, fren ve hızlanma hareketlerinden kaçınınız.

4. Karlı yolda araç kullanırken çok dikkatli olunuz.