Miadını doldurması nedeniyle envanterden düşürülerek emekliye ayrılan İngiliz Kraliyet Donanması'na ait ‘Queen Elizabeth HMS Illustrious’ adlı uçak gemizi ‘Leyal’ adlı gemi söküm firmasınca 2 milyon 100 bin sterline satın alındı. Gemi yaklaşık 3 bin mil yol katedecek ve 20 gün sonra İzmir’de olacak. Dünya denizlerde 900 bin mil yol kateden, birçok tatbikat ve harekâta katılan ‘HMS Illustrious’ adlı uçak gemisi, 2008 yılında da Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip’in ziyaretine eşlik etmek üzere Türkiye’ye de gelmişti.

Uluslararası  'Gemi Geri Dönüşüm' standartlarına uyum sağlayan  ülke olarak gösterilen Türkiye, özellikle savaş gemilerinin sökümünde tercih ediliyor. Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünün lokomotif firmalarından olan ‘Leyal Gemi Söküm’  2013 yılında da İngiliz ‘HMS Illustrious’ gemisinin ikizi olan  ‘HMS Ark Royal’ adlı uçak gemisini geri dönüşüme kazandırmıştı. O dönem 10 milyon TL'ye satın alınan gemiden, 16 bin ton hurda çelik elde edildi.

FOTO:Reuters FOTO:Reuters

20 BİN TON


Bosna ve 2003 Irak Savaşları'nda görev yapan ‘HMS Ark Royal’ adlı uçak gemisinin yanı sıra son beş yılda;  Kraliyet Donanması'nın envanterinden düşürülen, ‘HMS Invincible’, ‘HMS Plymouth’, ‘HMS Manchester’ adlı askeri gemileri de geri dönüşüme kazandırmıştı. 14 savaş uçağını aynı anda taşıyabilen ‘HMS Illustrious’ adlı uçak gemisi 209 metre uzunluğunda, 30 metre yüksekliğinde, 20 bin 600 ton ağırlığında ve saatte 52 mil hız yapıyor.