Programda soruları yanıtlayan CHP lideri, Olağanüstü Hal’i doğru bulmadıklarını yineledi. Meclis’teki dört siyasi partinin ve tabanlarının darbeye karşı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu durumda OHAL’in sürmesine gerek olmadığını savundu. CHP lideri, OHAL’de kapsamın dışında düzenleme yapıldığını iddia etti ve bu sebeple Anayasa Mahkemesi’ne gittiklerini söyledi.

 

 

Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu konuşmadan satır başları şöyle;

"CUMHURBAŞKANI NUTUK OKUSUN"

27’nci Muhtarlar Toplantısı’nda “Bugüne kadar Lozan’ı bize zafer diye yutturmaya çalıştılar. Bunun neresi zafer” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a büyük tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Lozan Anlaşması'nı bizim tarihimize uygun olmayan bir dille eleştirmesini ben içime sindiremiyorum. Ben CHP'nin Genel Başkanı olma sıfatını bir tarafa bırakıyorum, sade, ülkesini, insanını seven bir vatandaş olarak içime sindiremiyorum. Çünkü Lozan Anlaşması, büyük imkansızlıkların yaşandığı bir süreç içinde, Batının dize getirildiği anlaşmadır aslında. Türkiye'nin varlık nedenidir Lozan Anlaşması. Ben Sayın Cumhurbaşkanına, ortaokulda, lisede okuduğu tarih kitaplarının ötesinde, çünkü o tarih kitaplarını okumakla insan tarihi öğrenmiyor, onlar ön bilgi veriyor. Ama eğer ben Lozan'ı öğrenmek istiyorum diyorsa, Lozan ile ilgili bir kitap okumasını da istemiyorum. Sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'unu okusun. Öyle tamamını okumasına da gerek yok, baştaki ilk 30 sayfayı okusun yeter.  Kimse tarihine ihanet edemez, Cumhurbaşkanı bu sözleri söyleyemez" dedi.

 

 

"DEVLETİ DEVLET YAPAN KURUMLARDIR"

"Biz OHAL uygulamalarını doğru bulmuyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, Meclis’teki dört siyasi partinin ve tabanlarının darbeye karşı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, "Bu durumda OHAL’in sürmesine gerek yok. Gelin, kanunları Meclis’te tartışalım. Yetkinin yanlış kullanıldığını ifade ettik. OHAL'de kapsamın dışında düzenleme yapılamaz. OHAL hukuk içinde kullanılmalı. Hepimizin tek güvencesi hukuk, herkes uymalı. Bütün mesele düzenlemeler hukuk içinde olmalı. OHAL içinde  sınırlı olsa AYM'ye gitmezdik. Devleti devlet yapan kurumlardır. Bugünkü nokta devletin hafızası siliniyor. Geçmişi reddeden kimse ilerici olamaz. Devlet kurumlarını aşağılamamak lazım" diye konuştu.

"YA GAZETELER DE KAPATILIRSA?"

RTÜK'ün kanalları kapatmasını da eleştiren CHP lideri, "Kısa bir süreydi. Uzatacaklarını söylediler. Bugün Türkiye'nin kanallarını kapatıyorlar, muhalefet yapıyor diye. Ya gazeteleri kapatırlarsa? Kapatılan o bankalara ve okullara kullanım iznini kim verdi? Bir sendikaya üye olmak suç değil. Okulunda okumak suç değil. Muhalefet yapmak suç değil, Annelerin çocukların tamamı mağdur" dedi.

Şehitler arasında da ayrım olamayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, ayrıca FETÖ davasında avukatların dava almamasını da eleştirdi ve doğru olmadığını söyledi.

"DARBE KONUSUNDA DESTEĞİMİZ ÜRECEK"

Başbakan Binali Yıldırım'ın sitemine de cevap veren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, darbe konusunda sonuna kadar hükümeti destekleyeceğini, ama KHK çok şey değiştirdiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu ayrıca KHK ile OHAL arasında düzenleme istediklerini de söyledi.

Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, "Anayasa çalışmalarına dört partinin katılması gerektiğini söyledik" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu HSYK ile ilgili ise; "Hakimi bizim partili, onun partili diye getirmek doğru değil. Yargı bizi siyasetin dışına çıkarın diyor. Yargıyı siyasetle tanımlamak doğru değil" açıklamalarında bulundu.

CHP tabanı ile ilgili ise; "Büyük mesafe katettiğimizi söyleyebiliriz" diyen Kılıçdaroğlu gelişmelerden umutlu olduğunu kaydetti.

 

"ADİL ÖKSÜZ SIRADAN BİR İNSAN DEĞİL"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Adil Öksüz'ün sıradan bir insan olmadığı ve bunun üzerine gidilmesi gerektiği" şeklinde aldıkları duyuma değinerek, Öksüz'ün MİT elemanı olmadığı yönündeki haberleri "Hiçbir istihbarat örgütü, 'bu bizim elemanımız veya değil' diye açıklama yapmaz." sözleriyle eleştirdi. Kılıçdaroğlu,  "Adil Öksüz sıradan bir insan değil. Biz ön incelemeyi yaptık. Gerçekten Adil Öksüz enteresan bir adam. FETÖ içerisinde çok önemli bir insanı yakalamışsın. Yakalandıktan sonra verilen ifadelerin doğru olmadığını ortaya çıkmış.  Bir iki gün içeride tutuyorsun. Davaya diğer tutukluları götürüyorsun Adil Öksüz'ü götürmüyorsun. Adil Öksüz dışında herkese ters kelepçe takıyorsun. Ona takmıyorsun. Hazırlanan dosyanın içi boşaltılıyor. Hakim savcıya telefon açıyor ve serbest bırakılıyor. Birileri bunu koruyor. Arkasında güçlü bir örgüt var. Öksüz'ün bırakılması sıradan bir olay değil. Kim serbest bıraktı. Mahkemeye sevk edildiğinde  Eğer biz bunu üzerine gitmeseydik bu soruşturmalar açılmayacaktı. Geçmişte buna benzer çok olaylar oldu. Belli kişiler alındı, öldürüldü, nerelere gömüldüğü belli olmadı" diye konuştu.

ALTAN KARDEŞLERİN TUTUKLANMASINA DA SERT TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yazar Ahmet Altan ile kardeşi Prof. Mehmet Altan’ın tutuklanmasına da sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Altan kardeşlerin bayram öncesinde gözaltına alınıp tatil boyunca karakolda tutulduğunu hatırlatarak “Bu devletin intikam alması demektir” dedi. Kılıçdaroğlu, Ahmet Altan’ın serbest bırakıldıktan sonra tekrar gözaltına alınıp tutuklanmasını eleştirerek “Böyle devlet olur mu, bu mudur darbe ile mücadele etmek?” diye sordu.

TBMM'NİN AÇILIŞ TÖRENİYLE İLGİLİ...

TBMM’nin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı saygıyla karşılama kararında değişiklik olup olmadığı sorulan CHP lideri, "Makam ayrıdır. Biz o makama saygı gösteririz. Bu tartışma kararımızı değiştirmeyecek" yanıtını verdi.