CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "MHP'den 15 milletvekilinin istifa ederek AKP'ye geçebileceği" şeklindeki tespitine MHP’deki Grup Başkanvekilliği görevinden önceki gün istifa eden Oktay Vural'dan tepki geldi. Kılıçdaroğlu'nun sözlerini "CHP’nin MHP üzerinde yapılan algı operasyonuna katılması" olarak değerlendiren Vural partisinde böyle bir milletvekilinin olmadığını söyledi.

Vural SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Herkes kendine baksın. MHP milletvekilleri onları oraya getiren ülkücü iradenin sarsılmaz temsilcisidir. Kendi içlerindeki sıkıntıyı örtmek amacıyla MHP’ye yönelik bu ifadeler kabul edilemez. Hadleri değildir. Bizim tutumumuz gayet açık ve nettir. ABD tipi başkanlık sistemine kapı aralayanların, AKP’nin çözüm süreciyle ilgili aynı söylemleri kullananların MHP milletvekillerinin AKP’ye karşı tutumu nettir. Kendilerini milletvekili yapan iradeyi yok sayacak kimse yoktur.

MHP’ye yönelik algı operasyonlarına ve tahribat çalışmalarına bir başka muhalefet partinin katılması da doğru değildir. MHP milletvekilleri davasının arkasındadır. MHP’nin böyle bir dönemde kendi meseleleri eksenindeki tartışmaların partimizi bu şekilde bir tahribata yönlendirilmesi algı operasyonuna hizmet etmektir. MHP’nin kendi içinde gelecekle ilgili tercihleri hiçbir şekilde bir ve bütün olmamızı zedelemeyecektir. Herkes bunu böyle aklına koysun.”

CHP ENDİŞELİ


CHP kurmayları MHP’deki kurultay tartışmalarını kendi partileri gibi yakın markaja aldı. MHP’de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yerini koruması, değişimin yaşanması, dağılma, yeni parti kurma gibi ihtimallerin tamamı değerlendiriliyor. MHP’de yaşanacak her hangi bir değişimin CHP’ye etkileri tartışılırken çeşitli senaryolar üzerinde de duruluyor. Bunlardan biri de MHP’li milletvekillerinin AKP’ye geçeceği duyumları. CHP kaynakları, “AKP’nin MHP milletvekillerinin aklını çelmek için aracılar kullandığını biliyoruz. Özellikle birkaç milletvekilinin de AKP’ye geçiş eğiliminde olduğunu çok sağlam kaynaklardan duyduk. Bizim bu açıklamayı yapmamız MHP’yi yıpratmak değil, konsolide olmaları için uyarı niteliğindedir” değerlendirmesini yapıyor.

330 VEKİLLE REFERANDUMA


Anayasa değişikliği yapılarak Başkanlık sisteminin referanduma sunulabilmesi için Meclis üye tam sayısının beşte üçünün yani 330 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerekiyor. Muhalefetin başkanlık konusunda tutum değişikliğine gitmemesi halinde AKP’nin gerekli olan milletvekilini ‘devşirme’ yoluna gidebileceği her kritik oylama öncesi gündeme geliyor.