Bu kapsamda yargı ekseninde yapılacak anayasa değişikliği konusunda üç partinin temsilcisi  ikinci kez bir araya geldi. AKP’li Abdülhamit Gül, CHP’li Bülent Tezcan ve MHP’li Mehmet Parsak’tan oluşan komisyonun ikinci görüşmesinde anayasanın 138- 160’ıncı maddeleri arasındaki bölüm tartışıldı.i aktardı. Komisyon bugün 3. kez toplanacak ve anayasanın yina yargıyı ilgilendiren 154, 155 ve 159’uncu maddeleri üzerinde çalışacak.

İkinci toplantının ana başlıklarını hakimlik ve savcılık teminatı, yargı bağımsızlığı, mahkemelerin kuruluşu ve yüksek mahkemeler oluşturdu. Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini arasında yer alan Yüce Divan maddesinin ayrı bir madde olarak yer alması gerektiği  görüşü dile getirildi.

Mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi,  Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, HSYK üyelerini ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılıyor.

AKP’ ve MHP’li üyeler, Anayasa Mahkemesi’nin ceza mahkemesi olmadığı için Yüce Divan görevinin iddia makamı olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na devredilmesi gerektiği önerisi gündeme getirdiler. Üçüncü toplantıda ise HSYK'nın Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak ikiye bölünmesi ele alınacak. Ayrıca askeri yargının da kaldırılması gündemde.